Velikonoční beránek - tradiční recept
Budeme potřebovat 240 gramů polohrubé mouky, 200 gramů cukru krupice,1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 4 bílky, 4 žloutky, citrónovou kůru, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.
Troubu předehřejeme na 190°C. V míse smícháme dvě celá vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citrónovou kůru a šťávu. Vše vyšleháme do pěny. Nakonec opatrně vmícháme polohrubou mouku a sníh vyšlehaný z bílků. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou mouku. Do formy vlijeme připravené těsto, formu zaklopíme a beránka pečeme dorůžova. Ještě teplého jej opatrně vyklopíme. Po vychladnutí beránka polijeme citrónovou polevou a necháme ztuhnout. Polevu si připravíme tak, že vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citrónovou šťávu.
Recepty na velikonočního beránka z pomazánkového másla či karotky naleznete v následujícím článku>
Velikonoční beránek z kynutého těsta
Budeme potřebovat 350 gramů polohrubé mouky, 125 gramů másla, 130 gramů moučkového cukru, 3 žloutky, 20 gramů droždí, mléko, 50 gramů rozinek, 1 balíček vanilkového cukru, 3 polévkové lžíce medu, na špičku nože soli, tuk a jemnou strouhanka na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání.
Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu, proto je necháme alespoň půl hodiny před přípravou těsta stát na kuchyňské lince. Troubu předehřejeme na 170 až 180°C. Těsto si připravíme tak, že máslo utřeme s medem, cukrem, žloutky a trochou soli. Přidáme vykynulý kvásek (připravený z trošky vody, mléka a droždí) a vanilkový cukr. Postupně přidáme mouku, vlažné mléko a nakonec omyté a osušené rozinky. Vypracujeme vláčné těsto. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do formy vlijeme připravené těsto, formu zaklopíme a beránka pečeme dorůžova. Během pečení formu obrátíme, aby se beránek rovnoměrně propekl. Upečeného beránka vyklopíme a vychladlého posypeme moučkovým cukrem.
Diskuze