Recept na beránka z pomazánkového másla
1 pomazánkové máslo, 200g mletého cukru, 2 vejce, asi 4 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, tuk a strouhanka na vysypání formy.
Postup přípravy
V misce ušleháme cukr a žloutky do pěny.Postupně přidáváme po částech pomazankové máslo a mléko. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Troubu si nahřejeme asi na 170°C. Pečlivě vymažeme a vysypeme formu beránka strouhankou.. Nezapomeneme i na jeho druhý díl. Formu naplníme připraveným těstem, kterou postavíme na suchý plech a pečeme v klasické troubě zvolna asi 30 minut. Upečeného beránka necháme ve formě a po jeho částečném zchladnutí jej opatrně vyklopíme. Konečnou úpravu provedeme podle svých zvyklostí, ale bohatě postačí celý náš výtvor posypat moučkovým cukrem.
Recept na karotkového beránka
3 žloutky, 2 bílky, 125 g cukru, 100 g karotky nebo mrkve, 1 malá lžička strouhané citrónové kůry, 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu, 125 g strouhaných neloupaných mandlí, 100 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 50 g sekaných dýňových jadérek, 50 g bílé čokoládové polevy.
Postup přípravy
Karotku jemně nastrouháme.V míse utřeme žloutky s cukrem na hladký krém, přidáme kůru a šťávu z citrónu. Prosejeme mouku, přidáme strouhané mandle, kypřící prášek a postupně vmícháme do krému. Ušleháme bílky se solí na tuhý sníh. Do těsta přidáme dýňová semínka. Do předehřáté trouby asi na 175°C vložíme plech, na který postavíme formu. Tu jsme řádně vymazali a vysypali strouhankou nebo strouhaným kokosem, naplnili připraveným těstem a přiklopili vymazanou a vysypanou druhou částí beránka. Pečeme asi 40 minut. Upečeného beránka necháme ve formě trochu zchladnout, opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Připravíme si polevu podle návodu na sáčku. Obsah dáme do mikrotenového pytlíku, kterému ustřihneme rožek a zdobíme dle své fantasie.
Diskuze