Jarní nádivka s bylinkami
1 chlebíčková veka, 5 vajíček, 250 g uzeného masa, 500 g vepřové plece, 1/4 l mléka, petrželka, nasekaná kopřiva, sůl a pepř, máslo.
Postup přípravy
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky a necháme chvíli rozležet. Vepřové maso uvaříme zvlášť, zároveň vaříme i uzené maso a po vychladnutí jej nakrájíme nadrobno. Bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch, pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Bylinková velikonoční nádivka se slaninou
200 g vepřové plece, 20 g slaniny, 2 vejce, 1 žemli, mléko, petržel, pažitka, cibule, sůl, pepř , muškátový květ.
Příprava bylinkové nádivky
Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, petrželku, pažitku, cibuli, koření, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivku poté dáme do trouby.
Houbová velikonoční nádivka
2 rohlíky , 1 žloutek, sníh z 1 bílku, 250 g žampionů , 2 lžíce másla, mléko , petrželová nať, sůl, pepř.
Velikonoční houbová nádivka a její příprava
Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme na 1 lžíci másla 20 minut. Druhou lžíci másla rozetřeme se solí a žloutkem. Přidáme rohlíky navlhčené v mléce a vymačkané dušené houby, nasekanou petrželovou nať, pepř a nakonec sníh z bílku. Nádivkou naplňujeme kuře, ale pozor - kuře příliš nepřeplňujte, protože během pečení houbová nádivka nabyde.
Diskuze