Účinná ochrana pejsků před klíšťaty

Od jara do podzimu jsou psi ohroženi klíšťaty, které se vyskytují téměř na každém jejich kroku. Prevenci před klíšťaty se rozhodně nevyplatí podceňovat, protože jsou přenašeči různých nemocí, které mohou vliv na zdraví člověka i zvířete. V dnešním článku vám poradíme, jak svého pejska před napadením tímto malým, avšak velmi nebezpečným, vnějším parazitem ochránit.

Pes ležící v trávě

Použitá spot-on antiparazitik

Účinnou ochranou proti klíšťatům a také blechám je aplikace antiparazitik, z nichž nejoblíbenější jsou zejména tzv. spot-on antiparazitika. Nanesete-li obsah pipety na kůži psa, účinné látky obsažené v antiparazitiku odpudí většinu klíšťat ještě před napadením, případně při kontaktu s ošetřenou srstí psa. Tento způsob ochrany je spolehlivý, účinný a vydrží až 3 měsíce. Důležité je ovšem nezapomenout dodržovat intervaly mezi jednotlivými aplikacemi. Cena spot-on antiparazitik se pohybuje od 200 Kč výše za jednu dávku působící po dobu 3 měsíců.

Psí obojky proti klíšťatům i jiným paratitům

Další možnou ochranou jsou speciální antiparazitické obojky, které obsahují účinné látky působící proti blechám, klíšťatům, vším a všenkám, mouchám a také původcům svrabu. Obojek stačí upravit na míru (odstřihnout přebytečný konec) a nasadit pejskovi na krk. Antiparazitika obsažená v obojku se začnou během několika dní (obvykle do týdne)pozvolna uvolňovat do srsti a kůže zvířete, čímž jej začnou chránit před výše uvedenými škůdci. Účinnost antiparazitického obojku se udává až 6 měsíců. Jejich cena se pohybuje okolo 250 Kč a jsou běžně k dostání ve větších prodejnách s potřebami pro zvířata.

Klíšťata a onemocnění přenosná z klíšťat na psy

Jak vytáhnout psovi klíště

Když objevíte na těle svého psa klíště, nepanikařte! S níže uvedeným postupem tohoto malého záškodníka snadno a bezpečně odstraníte.

  1. Klíště vytahujte s pomocí pinzety nebo kleštiček. (Foto:blog.thewaterdish.com.sg)

    S každým klíštětem je nutné zacházet opatrně, proto před jakoukoliv manipulací použijte jednorázové gumové rukavice.
  2. Klíštětem napadené místo zakápněte alkoholovým dezinfekčním roztokem (neduste jej olejem – hrozí, že by klíště vypustilo do těla vašeho mazlíčka více toxinů) a počkejte tři až pět minut.
  3. Následně klíště zachytněte ihned u kůže a kývavým pohybem jej kleštičkami nebo pinzetou dostaňte ven z kůže psa.
  4. Ránu po klíštěti ošetřete dezinfekcí, důkladně omyjte a desinfikujte všechny použité nástroje a samozřejmě také své ruce. Rukavice vyhoďte do odpadkového koše.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies