Tibetská doga

Tibetská doga je velice inteligentní, poslušný, laskavý, učenlivý, společenský a přátelský pes. Je také velice odvážný a temperamentní a nechybí mu ani sebevědomí a rozvážnost. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný.
Tibetská doga

Tibetská doga a její původ

Tibetská doga (Do-Khyi) je prastaré pracovní plemeno kočovných pastevců Himalájí a tradičním strážcem tibetských klášterů. Tibetská doga kdysi chránila také stáda i osady v Tibetu a Himalájích. Nyní se tibetská doga v Evropě chová jako výstavní pes, i když je stále ještě vzácná. Před vyhynutím toto plemeno zachránili britští chovatelé v 19. století (Martin a Youatt, Megnin, Beckmann, Siber, Strebel a Bylandt). Někteří z nich dokonce považovali tibetskou dogu za prapředka všech velkých plemen psů horského typu a typu masdtifa.

Charakteristika a povahové rysy psa

Tibetská doga je velice inteligentní, poslušný, laskavý, učenlivý, společenský a přátelský pes. Je také velice odvážný a temperamentní a nechybí mu ani sebevědomí a rozvážnost. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný.

Tibetská doga - výška, váha, srst

Průměrná výška tibetské dogy se pohybuje u psů kolem 70- 73 centimetrů, u fen kolem 63-67 centimetrů.Váha se pohybuje v rozmezí 62 až 80 kilogramů. Srst je jemná, ale tvrdá, rovná,silná a odstávající. Nikdy není hedvábná, vlnitá nebo zvlněná. Krycí srst není příliš dlouhá, je s hustou a zvlněnou podsadou v chladném počasí; v teplých měsících je podsada řidší.

Psi mají znatelně bohatší osrstění než feny. Barva srsti je sytě černá, s tříslovými odznaky nebo bez nich; modrá, s tříslovými odznaky nebo bez nich; zlatá, počínaje sytou hnědožlutou až po tmavě červenou. Všechny barvy musí být co nejčistší. Tříslová sahá od sytě ořechové až po světlejší odstíny. Bílá hvězda na hrudi je přípustná.

Péče o srst tibetské dogy

Péče o srst není náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování je velice nutné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova tibetské dogy probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha tibetské dogy není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro tibetskou dogu velmi důležitý

Snažte se zajistit tibetské doze hodně pohybu. Tibetská doga se hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami. Tibetská doga se dožívá věku kolem 10 – 12 let, ale i déle.

Tibetská doga – zajímavost

Tibetské dogy občas v Tibetu nosí kolem krku červený límec, tzv. kekhor, vyrobený z obarvené srsti yaka. Límec umocňuje hrozivý vzhled psa a pokud jsou v něm ještě bílé znaky, chrání jej proti zlým duchům.

Přečtěte si informace o dalším tibetském plemenu >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies