Tibetský španěl - přítulný psík k dětem

Tibetský španěl je velmi temperamentní, rychlý, svérázný. Své jméno dostal tibetský španěl až po roce 1905, když byl dovezen do Evropy. Je veselý, přátelský, ostražitý, bystrý, hledající zábavu, vytrvalý, učenlivý, ale také tvrdohlavý a samostatný.

Tibetský španěl

Tibetský španěl a jeho původ

Tibetský španěl byl poprvé objeven kolem 8. století našeho letopočtu v tibetských klášterech, kde měl za úkol kutálet posvátné mlýnky s modlitbami, napsanými na pergamenu. Tibetský španěl byl vycvičen k otáčení mlýnků s cílem vyvolávat duchy. Tato tradice vymizela až poté, co byly vydány čínské zákony, které tyto zvyklosti zakazovaly. Své jméno dostal tibetský španěl až po roce 1905, když byl poprvé dovezen do Evropy.

Charakteristika a povahové rysy psa

Tibetský španěl je velmi temperamentní, rychlý, svérázný, veselý, přátelský, ostražitý, bystrý, hledající zábavu, vytrvalý, učenlivý, ale také tvrdohlavý a samostatný psík. V rodině je tibetský španěl velmi přítulný a miluje děti. 

Tibetský španěl a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška tibetského španěla se pohybuje v rozmezí 24,5 až 25,5 centimetrů. Váha je úměrný výšce, standart FCI váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 4,1 až 6,8 kilogramů. Krycí srst tibetského španěla je hedvábné struktury, krátká v obličejové partii a na přední straně končetin, středně dlouhá na těle, ale poměrně hladce přiléhající. Podsada je jemná a hustá. Uši a zadní strany končetin jsou krásně osrstěny. Ocas a zadní strana stehen jsou bohatě pokryté dlouhou srstí.
Typickým znakem srsti je tzv. samočistící schopnost (srst je i bez koupání stále čistá, příjemná na dotek a postrádá typický psí pach). Ve zbarvení srsti jsou povoleny všechny barvy a jejich kombinace. Nejběžnější je tzv. sobolí zbarvení (od stříbřité, přes plavou, srnčí světle hnědou, krémovou, až po vzácnější a méně známou zlatou, mahagonovou a červenou).

Péče o srst tibetského španěla

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova tibetského španěla

Výchova tibetského španěla probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Tibetský španěl se dožívá průměrného věku 14 let, ale i déle.

Pohyb psa

Snažte se zajistit tibetskému španělovi hodně pohybu, protože jej potřebuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies