Stop smutnicím!

Smutnice jsou drobné černé mušky, ze kterých je smutný nejeden zahrádkář. Vyskytnout se mohou v podstatě kdykoliv a napadají rostliny nejen na stonku, ale i na jejich kořenech. Jak s nimi zatočit?

Žluté lapače smutnice lákají.

Smutnice - škůdci doma i na zahradě

Drobné černé mušky zvané smutnice mohou doslova obsypat celou rostlinu, škodlivé jsou ale spíše jejich larvy, které žijí v půdě a napadají kořínky rostlin. Příčinou jejich výskytu jsou obvykle nekvalitní nebo špatně skladované substráty, takže si napadenou rostlinku obvykle již přinesete z obchodu domů.

smutniceJak zlikvidovat smutnice

Desinfekce substrátu

Ať už Vaše rostlinka je či není napadena smutnicemi, vždy se vyplatí udělat tzv. desinfekci suchem - znamená to nechat substrát minimálně dva dny proschnout na slunci; prohřát v mikrovlnce či v troubě na plechu. Před tím je ale samozřejmě třeba rostlinku na chvíli přesadit. Údajně pomáhá i vývar z kopřiv či z tabáku nebo zasunutí stroužku česneku do substrátu, odborníci ale úspěšnost těchto babských rad nezaručují.

Nechce-li se Vám rostlinku přesazovat, vyberte si některou z těchto pohodlnějších metod:

Optické lapače

Pro likvidaci dospělých mušek se často používají žluté lepkavé destičky. Smutnice se nechají žlutou barvou zlákat, přilepí se na desku a zahynou. Nebudou tak již moci klást do substráru vajíčka.

Udušení pískem

Důmyslnou metodou likvidace larev smutnic je zasypat substrát pískem, takže larvám zamezíte přístupu vzduchu a ony se jednoduše udusí. Písek ze substrátu odeberte nejdříve za týden.

Žravá hlístice

Velmi účinnou metodou, jak se zbavit larev smutnice, je koupit si hlístici Steinernema feltiae. Sáček s hlísticemi nejdříve vsypte do nádoby s vlažnou vodou, zamíchejte a nechte půl hodiny odstát. Pak roztokem květináč zalijte. Udržujte půdu vlhkou a teplotu v místnosti okolo 15 a 22 stupňů. Jakmile hlístice všechny larvy smutnic sežere, pro nedostatek potravy zahyne a proces je tím ukončen.

Chemické postřiky

Chemické postřiky sice dokáží larvy zahubit, stejně tak ale mohou uškodit samotné rostlince!

 

Mohlo by Vás také zajímat

7 nejčastějších škůdců pokojových rostlin

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Péče o pokojové rostliny v průběhu roku

Přesazování pokojových rostlin na jaře

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies