Štítenka zhoubná škodí rostlinám

Štítenky se přisávají na listy rostlin, kde způsobují velké skvrny, které se šíří dle míry vysávání buněčné šťávy. Štítenka patří mezi karanténní škůdce. Pochází původem z Číny, odkud byla zavlečena do celého světa.
Červená květina

Štítenka zhoubná škodí rostlinám

Štítenka patří mezi karanténní škůdce. Pochází původem z Číny, odkud byla zavlečena do celého světa. Štítenka napadá převážně listy a plody rostlin (například u citrusovníků).

Latinský název

Quadraspidiotus perniciosus

Jak štítenka rostlinám škodí

Štítenky se přisávají na listy rostlin, kde způsobují velké skvrny, které se šíří dle míry vysávání buněčné šťávy. Listy žloutnou, kroutí se a následně opadávají. Rostlina neroste, větvičky a stonky rostlin se lámou, poté rostlina usychá a hyne. Kromě listů napadají štítenky i plody a kůru ovocných dřevin. Štítenky jsou nebezpečné převážně proto, protože larvy štítenek se velmi rychle rozlezou po celé rostlině a vysají ji.

Jak štítenka vypadá

Všechny druhy štítenek vypadají téměř stejně, mají hnědý nebo hnědožlutý štítek, oválného nebo kulovitého tvaru. Všechny štítenky se vyznačují tím, že mají štítky a vypadají tak i na rostlině. Ochranný štítek dospělé samičky má v průměru kolem dvou milimetrů, je hnědočervené nebo tmavohnědé barvy. Štítek samce je menší, prodlouženého tvaru. Štítenky mají dobře vyvinutý savý aparát. Liší se pouze rozměry a barvou.

Ochrana rostlin před štítenkou

Štítenku je nutné zlikvidovat v počátečním stadiu. Vhodným přípravkem je například OLEOEKOL.

Štítenka a její druhy

  • Štítenka čárkovitá
  • Štítenka zhoubná
  • Štítenka hnědá
  • Štítenka kaktusová
  • Štítenka palmová
  • Štítenka břečťanová
  • Štítenka máslová
  • Štítenka měkká

Další choroby rostlin naleznete zde>>
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies