Štěně nebo psa z útulku?

Chcete si pořídit pejska a zvažujete možnosti? Je podle vás vhodnější pořízení štěňátka od chovatele a nebo spíše staršího psa z útulku? Každá z možností má své výhody a nevýhody. Víte, jaké to jsou?

Ležící pes

Pořízení štěňátka od chovatele – výhody a nevýhody

Každý, kdo plánuje pořízení štěňátka, musí počítat s tím, že mu bude muset pravidelně věnovat dostatek svého času. Nejdůležitějším obdobím je právě to, kdy štěňátko přijde do „své“ rodiny. Zde si musí nejen zvyknout na svého pána a ostatní členy domácnosti, ale také se naučit to, co po něm jeho rodina žádá. Nebude-li mít na štěňátko čas, bude strádat a ani jeho výchova nebude taková, jaká by měla být. Navíc ne každý má takovou trpělivost, aby dokázal ze štěňátka vychovat vycvičeného psa, který se umí chovat za každé situace. Proto, než si štěňátko pořídíte, dobře to zvažte.

Štěně i chovatele vybírejte pečlivě

Prodám, koupím psa – jak na to?

Pes z útulku – výhody a nevýhody

Psů s různými osudy je v útulcích po celém světě bohužel velmi mnoho. Někteří jsou zde již od štěněte, jiní zde skončili proto, že se zatoulali a nebo neměli štěstí na svého majitele. V útulku tak naleznete plno pejsků, kteří vám budou maximálně vděční za přízeň, kousek dobrého „žvance“ a čas, který s nimi strávíte. Staršího psa ve většině případech již nemusíte učit základní povely, aby doma nedělal loužičky, případně neprováděl jiné další neplechy. Uděláte také dobrý skutek, který bude náležitě odměněn – budete mít kamaráda, který s vámi bude v dobrém i ve zlém.

Někteří ze starších pejsků z útulku se mohou vlivem špatných zkušeností (nebo ze strachu) chovat agresivně či nepředvídatelně. Proto si je není vhodné pořizovat, máte-li malé děti. Výjimkou jsou samozřejmě štěňátka. Nemáte-li malé děti a rozhodli jste se pro pejska z útulku, vyberte si takového, u kterého víte, že jej zvládnete. Je potřeba k němu přistupovat opatrně a hlavně trpělivě. Podaří-li se vám získat jeho důvěru a zároveň respekt, máte vyhráno!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies