Sleziník – Asplenium nidus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Sleziník musí mít stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením. Může být i v lehkém polostínu. Ideální je teplota kolem 20 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit vysokou vzdušnou vlhkost.
Asplenium nidus

Sleziník – Asplenium nidus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Sleziník patří mezi kapradiny a pochází z tropických deštných lesů severní Austrálie. Vlákna sleziníků se dříve používala jako lék, odtud také pochází jejich jméno odvozené z řečtiny - lék na slezinu. Sleziník musí mít stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením. Může být i v lehkém polostínu. Ideální je teplota kolem 20 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C.

Jak zalévat asplenium?

Zálivka je na jaře i v létě hojná, v zimě mírná, půda však musí být stále vlhká. Zaléváme do misky pod květináčem.Sleziník je kapradina, takže vysoká vlhkost vzduchu je pro něj nutností. I při normální pokojové teplotě denně postřikujeme odstátou vodou. Ideální vlhkost vzduchu je 50 až 55%. Je nutné stavět rostlinu co nejdále od radiátorů.

Hnojení a substrát sleziníku

V létě hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny ozdobné listem, které zředíme ve vodě. Přesazujeme jednou za rok na jaře. Půdu moc nestlačujeme. Může se stát, že při přesazování nejde rostlina vyklepnout ze starého květináče, raději rozbijme květináč, než bychom poškodili kořeny.Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Dodávejte rostlinám pravidelnou dávku výživy >>

Množení

Sleziník se množí pouze ze spór, ale tento způsob je jen pro zkušené odborníky. Jednodušší je zakoupit mladou rostlinu v obchodě.

Choroby sleziníku

Pravidelné hnědé tečky nebo čárky na rubu listu

Příčinou bývá puklice. Nejčastěji se objevuje na sleziníku ptačí hnízdo.

Listy opadávají, žloutnou a naspod listů jsou žluté tečky

Příčinou bývá příliš suchý vzduch. Nejčastěji jsou takto postihovány rostliny, které jsou v blízkosti radiátorů nebo mají na svém stanovišti příliš vysokou teplotu.

Listy žloutnou, mají hnědé špičky a nepřirůstají

Příčinou je příliš suchý vzduch.

Listy blednou a jsou popálené

Stanoviště je na příliš silném slunci. Především během letního období musíte kapradiny před poledním sluncem dobře ochránit.

Listy blednou a slabě rostou

Příčinou je nedostatek živin.

Listy odumírají

Nejčastější příčinou bývá suchý vzduch a suchý substrát.

Škůdci Asplenium nidus

Kapradiny mohou napadat červci a štítěnky. Jako ochrana proti škůdcům slouží některé insekticidy, ale lépe je potírat listy ředěným lihem. Mšice odstraníme potíráním mýdlového roztoku.

O chorobách a škůdcích rostlin v rubrice ZDE

Druhy sleziníku

  • Asplenium bulbiferum
  • Asplenium nidus
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies