Rostliny a jejich výživa

Je velmi důležité, aby rostliny měly pravidelný příjem živin. Živiny ovlivňují celkový vývoj rostliny a také vývin plodů. Nejvhodnější je organická výživa rostlin a také výživa kompostem z organických zbytků.
Kapky vody na listu

Rostliny a jejich výživa

Je velmi důležité, aby rostliny měly pravidelný příjem živin. Živiny ovlivňují celkový vývoj rostliny a také vývin plodů. Nejvhodnější je organická výživa rostlin a také výživa kompostem z organických zbytků.

Organická výživa rostlin

Organická výživa rostlin je ideální pro všechny rostliny. Při použití vyzrálého kompostu je rostlina vyživována postupně a podle své potřeby, půdní mikroorganismy zůstávají v půdě zachovány po celou dobu vegetace rostliny. Rostliny jsou statné, ovoce chutné a dlouho skladovatelné. Organické hnojení však není dostupné pro všechny pěstitele, a proto se většinou nelze obejít bez přihnojování chemickými hnojivy. Zelenina i květiny potřebují v rozvinuté růstové fázi k růstu více živin, než jim může kompost poskytnout.

Rašelinový substrát

Rašelinový substrát obsahuje 3 díly rašeliny, 1 díl písku nebo štěrku a doplňující hnojiva - dusičnan amonný, dusičnan draselný, superfosfát, vápenec a stopové prvky. Zemitý substrát obsahuje 6 - 7 dílů zeminy, 3 - 4 díly rašeliny, 2 - 3 díly písku nebo štěrku, vápenec, superfosfát a síran amonný. Výsevní substrát by neměl obsahovat hnojivo, je určen pouze k vyklíčení rostlin, majících svoji zásobu výživných látek pro toto období. Po vyklíčení rostlin je nutné přepíchání do výživného substrátu. Výsevní substrát musí být jemný a především sterilní. Pokud nemáme sterilní substrát, musíme aplikovat např. Fundazol, zabraňující vzniku houbových chorob, jako je padání klíčících rostlin.

Kompost z organických zbytků

Kompost z organických zbytků na zahradě zakládáme vždy na zastíněném místě v zahradě. Podle zkušeností je nejlepší rozměr okolo metru a do výšky do necelého metru. Na dno kompostéru dáme asi 30 cm silnou vrstvu materiálu určeného k zachycení vody protékající kompostem. Poté prokládáme vrstvy ústrojných odpadků, zeminy, pokud máme hnůj nebo rašelinu. Takto pokračujeme až se kompostér zaplní. Náplň musí být udržována vlhká. Po 4 měsících překopeme kompost, aby se náplň ze spodní části dostala nahoru.

Kompost z hnoje

Kompost z hnoje je výborný pro rostliny s vysokými nároky na výživné složky. Nejlepší je z koňského nebo kravského hnoje. Vrstvy hnoje prokládáme zeminou a nikdy nevápníme. Přidané vápno by vázalo dusík v hnoji a ten by jako plyn vyprchal do vzduchu. Po 2 měsících kompost promícháme a během dalších tří letních měsíců je použitelný jako dobré hnojivo. Kompost z listí se doporučuje prokládat hnojem, zeminou a pokud jej nechcete použít pro azalky a rhododendrony, přidejte vápno. Zásadně nepřidávejte do tohoto kompostu dubové listí, které se špatně rozkládá a obsahuje velké množství tříslovin.

Kompost ze slámy

Kompost ze slámy získáme, proložíme- li navlhčenou slámu zeminou a přidáme vápno. Samotný kompost by byl málo výživný a proto je dobré jej prolévat močůvkou, nebo přidat hnůj. Pokud získáme slámu z podestýlky krav, není to nutné. O kompostu ze slámy je známo, že zabraňuje houbovým chorobám a daří na něm jahodám. Je velmi lehký a vzdušný. Kompost z drnů získáváme ukládáním drnů zelenou stranou dolů a provápněním každé vrstvy. Zeminu samozřejmě přidávat nemusíme. Po půl roce je dobré kompost přeházet a nechat jej dalších 6 měsíců uzrát. Po vyzrání mají všechny komposty charakteristickou houbovou vůni.

Zkouška kyselosti

Zkoušku kyselosti substrátu provádíme testovací soupravou, podle barvy testované zeminy s porovnávacími štítky odhadneme reakci půdy. Ta by měla být pro většinu rostlin mezi 5,5 - 6 pH. Výjimku tvoří rhododendrony a jiné vřesovcovité rostliny, vyžadující reakci mezi 5 - 5,5 pH. Vzhledem k široké nabídce různých substrátu je výhodné koupit substrát ve specializovaných prodejnách. Ušetříte si tak zbytečné zklamání nad případným neúspěchem při pěstování rostlin. Zásadně nepoužívejte zeminu ze zahrady!

Sterilizace substrátu

Sterilizace substrátu se provádí propařováním. Doba sterilizace by měla být alespoň 45 minut. Pro malé množství zeminy postačí použít mikrovlnnou troubu po dobu 45 minut. Kromě likvidace houbových zárodku se zničí i zárodky plevelů a živočišných škůdců.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies