Scindapsus, šplhavník, charakteristika a základní rady pro pěstování

Scindapsus je popínavá a velmi rychle rostoucí liána, která se opory pevně přidržuje vzdušnými kořeny. Šplhavníku vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být pěstována na přímém slunci.
Epipremnum

Scindapsus, šplhavník, charakteristika a základní rady pro pěstování

Šplhavník pochází z tropických lesů Šalamounových ostrovů u Austrálie. Je to popínavá a velmi rychle rostoucí liána, která se opory pevně přidržuje vzdušnými kořeny. Šplhavníku vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být na přímém slunci. Spokojí se s místem v polostínu. Při nedostatku světla však může pestrost listů zmizet. Scindapsusu vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování šplhavníku klesnout pod 15°C.

Jak zalévat epipremnum?

Šplhavník zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku. Epipremnum má rádo vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení a substrát

Od března do září, 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Protože epipremnum roste poměrně rychle, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých, ale nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení

Epipremnum množíme vrcholovými stonkovými řízky odebranými pozdě na jaře, které jednoduše zakořeňují přímo ve vodě nebo přímo v substrátu.

Choroby

Hnědé okraje a pokroucené listy

Příčinou je umístění rostliny v chladnu a průvanu.

Zaschlé listy a hnědé špičky

V místnosti, kde se rostlina nachází je příliš suchý vzduch.

Škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.

Druhy scindapsusů

  • Epipremnum pinnuatum
  • Epipremnum pinnatum „Aureum”
  • Epipremnum picta
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies