Rekonstrukce domu a bytu – kdy je nutné stavební povolení?

Podle zákona je stavební povolení nutné u rekonstrukcí, které zasahují do nosných konstrukcí nebo negativně ovlivňují vzhled objektu. Co když ale chceme jen vyměnit okna nebo postavit krb?

Plán, geometrie, architektura

Rekonstrukce bytu –stavební povolení nebo ohlášení stavby?

Ať už budete rekonstruovat družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví, před samotným prováděním stavebních úprav musí být vždy vydáno stavební povolení nebo tzv. ohlášení stavby.

Ohlášení se podává v případě jednodušších oprav, kde se nemění podstatné části stavby (výměna oken a dveří, výměna rozvodů ve stávajících trasách, výměna podlahových krytin apod.). Pokud ale rekonstrukce výrazně změní vzhled místnosti, musíte zažádat o stavební povolení. Nevíte si rady, do které kategorie váš typ rekonstrukce bytu spadá? Poptejte se na příslušných úřadech, kde vám také poradí, jaké doklady budete muset doložit.

Rekonstrukce domu – co na to stavební úřad?

U rekonstrukce domu je administrativní stránka věci obvykle složitější. Žádost podávejte vždy na stavebním úřadě, pod něhož spadá pozemek, na kterém stojí váš dům.

Na stavební úřad určitě zajděte, pokud budete rekonstruovat celý dům, chcete jej rozšířit o nástavbu či přístavbu, budete přestavovat např. stodolu na obytný dům, z domu si přejete vybudovat dva byty (dvougenerační dům), ale také pokud jen budete opravovat komín, stavět krb nebo změníte barvu fasády. Povolení nepotřebujete při výměně oken (pokud jen stará vyměníte za nová a nebudou vypadat úplně jinak) a při výměně střechy (střešní krytina ale musí být stejná jako ta původní).

Co musí obsahovat žádost o stavební povolení

Žádost o stavební povolení musí obvykle obsahovat řadu příloh – jaké jsou nutné ve vašem případě se poptejte na stavebním úřadě. Nejčastěji se jedná o doklad prokazující vlastnické právo k pozemku, stavbě či bytu; projektová dokumentace (náčrt stavebního plánu), plán kontrolních prohlídek stavby, doklady o souhlasu jiných účastníků řízení (např. sousedé, ochránci přírody, zástupci památkové péče, dopravní inspektorát, dodavatelé energie apod.).

K formuláři vždy přiložte samostatný list se seznamem příloh.

Zvelebujte svůj domov s námi

Renovace domu a bytu

Rekonstrukce koupelny a WC – jak na to

Kupujeme stavební parcelu – jak na to

Bydlení – umakartová jádra

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies