Předzahrádka pro okolní svět

Předzahrádka je prostor před domem, který bývá často všem na očích. Jak si vytvořit reprezentativní prostor plný osobitosti? Jaké zvolit rostliny a jak působit na okolní svět?

Předzahrádka, zeleň

Předzahrádka pro „diváky”

Předzahrádka je prostor, který asi nebude sloužit k odpočinku ve volných chvílích. Předzahrádka odděluje soukromý prostor od veřejného a pro kolemjdoucího „diváka” představuje pohled, který o vkusu a umu majitele napoví hodně.

 

Dům a předzahrádka v jednom celku

Správně vytvořená předzahrádka vytváří harmonicky celek se stavením. Plocha předzahrádky nebývá moc velká, přesto ji lze vytvořit k reprezentativní části vstupu do domu. Přestože trendem je „nebýt viděn”, kdy se používají vysoké ploty (třeba živé ploty) a ploty zarostlé popínavkami, přesto existují ti, kteří se snaží nabídnout předzahrádku přímo pro pohled ostatních. Harmonie v předzahrádce docílíme sladěním stylu domu s typem oplocení a výběrem rostlin. K venkovskému domu se hodí jednoduchý dřevěný plot porostlý popínavkami a rostlinami s velkými květy. U moderních staveb dochází ke kombinaci štěrkových ploch se stálozelenými tvarovanými rostlinami.

Při plánování předzahrádky bereme zřetel na klimatické podmínky

Před plánováním předzahrádky musíme brát zřetel na klimatické a světelné podmínky, které souvisí s orientací ke světovým stranám. V plánu se nesmí zapomenout také na to, zda součástí bude příjezdová cesta pro auta, jestli bude předzahrádka bez plotu apod.

V předzahrádce jsou módní tvarované rostliny

V předzahrádce se často používají kompozice z tvarovaných rostlin, ať už v nádobách nebo přímo zasazených v půdě, formovaných do geometrických (kulatých) tvarů. Pro tvarování se hodí zimostráz, tis nebo bobkovišně. Základní plochu by měl tvořit nízce posečený trávník. Vhodné jsou také kombinace růží na kmínku se zakrslými formami jehličnanů. Předzahrádka často využívá živých plotů ze stálozelených dřevin, např. z ptačího zobu. Předzahrádku oživí také letničky a kvetoucí trvalky. Pokud zvolíme rostliny, které mají odlišné vegetační období, můžeme se těšit proměnlivou krásou rostlin po celý rok.

Předzahrádka bez námahy?

Tvarování a stříhání dřevin může být časově náročné, ale předzahrádka nemusí být nutně pracná. Kouzelně působí také jednoduchá kombinace kamene a trávy. Na slunné stanoviště se hodí také bujně rostoucí okrasné trávy. Oživení předzahrádky mohou pomoci kvetoucí rostliny v kamenných nádobách.

Rostliny vhodné pro předzahrádky

Většina předzahrádek je orientována na severní nebo východní strany, proto jsou většinu dne pohrouženy ve stínu. Mezi rostliny, které snáší stín patří mahónie, bobkovišeň, třezalka, šeřík, kalina. V malých předzahrádkách volíme také nízko rostoucí stromy s kulatou nebo úzkou korunou (kulatá odrůda akátu nebo javoru).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies