Péče o psa – kardiaka

Onemocnění srdce jsou u psů relativně častá, jejich výskyt se pohybuje kolem 10 %. Často jsou špatně rozpoznatelná a obtížně léčitelná. Přesto při správné péči může pes – kardiak vést téměř plnohodnotný psí život. Jakou péči tedy pes se srdečním onemocněním vyžaduje?

Péče o nemocného psa

Které zvíře je srdeční nemocí ohroženo?

Vrozené vývojové vady srdce a velkých cév se projevují již u štěňat. Degenerativní onemocnění srdce jsou především problémem starších zvířat, většina z nich je starší 7 let. Nesmíme zapomenout na dědičná onemocnění u jednotlivých plemen. U malých plemen psů jsou nejvíce postiženi jezevčíci, kavalír king charles španělové, malí knírači, yorkshire teriéři a pudlové, kde je prokázána jednoznačná vrozená dispozice k onemocnění chlopní, která se dědí po rodové linii.

Příznaky srdečního onemocnění u psa:

  • Snížená tolerance zátěže, pes se snadněji unaví.
  • Dušnost - dýchání je obtížnější se zjevným úsilím; jazyk psa není ideálně růžový, spíš má tmavší červenofialovou barvu.
  • Kašel - dráždivý suchý kašel zejména v noci a po někdy i minimální zátěži nebo psychickém vzrušení (zejména vítání majitele při příchodu domů).
  • Mdloby.
  • Ztráta energie.
  • Ztráta chuti k jídlu, hubnutí, je patrný vystupující hřbet a zvětšující se břicho.

Prevence srdečního onemocnění

Častým zdrojem původců zánětů chlopní bývají přechozené neléčené angíny nebo zubní kámen. Existují statistické studie, které prokazují vliv plaků zubního kamene na infekce srdečních chlopní, endokardu (vnitřní srdeční výstelka) a tkáně ledvin. Dbejme na pravidelné prohlídky u veterináře - při dlouhodobé a neléčené srdeční nedostatečnosti dochází často k nedokrvování a špatné funkci ledvin, která pak celý stav komplikuje.

Krmíme psa - kardiaka

Poradíme se s veterinářem ohledně diety a způsobu krmení psa. U zvířat s nadváhou je prospěšné snížení hmotnosti. V krmivu by neměl být vysoký příjem soli, která v těle váže přebytečnou vodu (pozor hlavně na granulovaná krmiva, která jsou většinou dost slaná). Některým pacientům se zhoršenou stažlivostí srdce, zejména španělům, je vhodné přidávat do potravy specifické aminokyseliny ve formě tablet nebo roztoku.

Pozor na počasí

Tak jako lidem i psům kardiakům nejvíce vadí velká horka. Proto je v létě vhodné venčit psa brzy ráno a později večer, když už nejsou příliš vysoké teploty. Snažíme se vyhýbat extrémní zátěži, kterou představuje v horku třeba i jízda autem. Samozřejmostí by měl být dostatečný příjem vody.

S teplotou souvisí také vlhkost vzduchu. Obecně platí pravidlo, že čím vyšší je relativní vlhkost vzduchu, tím hůře organismus snáší teplotní výkyvy.

Na pacienty s oběhovými potížemi má velký vliv i tlak vzduchu. Negativně na ně působí jakákoliv prudká změna atmosférického tlaku, přičemž nejhorší vliv má zejména jeho náhlé zvýšení.

Omezte tělesnou i psychickou zátěž psa

Jedná se zejména o běhání do kopce a do schodů, běhání u kola, hraní si s jiným psem nebo s dětmi, usilovné štěkání atd. Při prvních příznacích únavy, dušnosti nebo kašle prováděnou aktivitu ukončete. Dlouhé procházky raději rozdělte na více kratších a pes by měl být na vodítku.

Stejnou zátěží pro psa - kardiaka může být i psychické a emoční vypětí. To se týká hlavně projevů radosti např. z příchodu majitele nebo jiné blízké osoby. V zájmu nemocného psa se snažme tento čas zkrátit na minimum.

Pravidelná kontrola u veterináře

Srdeční choroby mají progresivní průběh a časem je nutné po zopakování vyšetření doplnit terapii o další léky, případně léky změnit. Je také dobré si uvědomit, že některé léky bude váš pes užívat již doživotně.

Fibrilace síní - nejstarší známá porucha srdečního rytmu

Nemoci psů - základní seznam

Endokardióza, kardiomyopatie u psů

Úpal u domácích zvířat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies