Péče o kojící fenu

Jak by měl vypadat jídelníček kojící feny? Jaké vitamíny a minerály jsou pro kojící fenu a také pro štěňata velmi důležité? Proč je nutné fenu co nejdříve po porodu odčervit? Odpovědi na tyto otázky naleznete v následujícím článku.

Kojící fena

Jak by měl vypadat jídelníček feny po porodu?

Po porodu se zvyšují požadavky feny na příjem potravy o 15 až 300% (ve srovnání s běžnou potřebou krmiva) - záleží na počtu sajících štěňat. Její výživa tedy musí odpovídat produkci mléka. Nezbytný je dostatečný příjem minerálních látek, velmi důležitý je zejména poměr mezi vápníkem a fosforem, který by měl být 1,7:1. Při nesprávném poměru mezi vápníkem a fosforem může dojít k různým zdravotním potížím, jako je například odvápnění kostí nebo poporodní eklampsie. V období po porodu kojící fena vyžaduje také vyšší obsah zinku a mědi. Zvýšenou potřebu vitamínů je proto nutné nahradit speciálními vitamínovými přípravky. Není vhodné spoléhat pouze na přírodní zdroje.

Bílkovinná výživa

Po 4 až 5 dnech po porodu můžeme začít kojící feně postupně podávat hodnotnou bílkovinnou výživu. Nedostatek bílkovin ve stravě může zapříčinit nedostatek mateřského mléka, což se projeví ve zdravotním stavu štěňat. Vhodné jsou mléčné polévky se zavařenými ovesnými vločkami, krupičné polévky s rozemletým masem, suchary, apod. Obsah mléčného cukru by neměl u kojící feny překročit 4 - 5% krmné dávky. Pozor: Pokud fena přijímá velké množství mléka, projeví se to u ní průjmem, který se následně projeví i u štěňat. Do jídelníčku kojící feny zařadíme vařenou rýži a také strouhanou mrkev.

Suchá strava

Kojící feně podáváme speciální krmivo, které je určené pro březí a kojící feny. O vhodné značce se poradíme se svým veterinářem. Důležité je, aby fena krmivo s chutí přijímala a aby po něm neměla dietetické problémy jako je průjem, zácpa apod.

Důležité je odčervení feny po porodu

U březích fen dochází vlivem hormonálních změn k "probuzení" larev škrkavek, které se dosud nalézaly v klidovém stadiu. Larvy pronikají placentou do plodů a po porodu s mlékem do štěňat, která se tak rodí začervená. Důležité proto je fenu co nejdříve po porodu odčervit. Zabráníme tím tomu, aby štěňata sála spolu s mlékem i larvy škrkavek. Pokud fenu po porodu neodčervíme, může se snadno stát, že se štěňata ještě víc začerví.

Péče o fenu po odstavení štěňat

Po odstavení štěňat by měla být krmná dávka pro fenu 2 - 3x vyšší, než v období mimo dobu březosti.

Porodní boxy pro feny a štěňata

Povinná očkování štěňat a koťat

Péče o štěňata po narození

Vývoj štěněte v jednotlivých fázích

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies