Péče o štěňata po narození

Čeká vaše fenka potomky? Nevíte, jak se o štěňata postarat? Odpovědi naleznete v článku, který jsme pro vás připravili.

Štěňata

<!-- -->

Pár hodin před porodem

Fence jste už jistě nachystali porodní místo, kde bude mít absolutní klid. Místo nezapomeňte udržovat v čistotě, nejlépe jej vydezinfikujte a nepouštějte k němu zbytečně další členy rodiny. Fenku nenechávejte samotnou a často ji kontrolujte, což je nezbytné zejména u prvorodiček. Přítomnost člověka je důležitá hlavně proto, aby mohl v případě komplikací včas zasáhnout. Rodící fence nebude překážet ten, ke kterému chová největší důvěru.

Příprava k porodu

K porodu si připravte čisté hadry (např. staré, ale vyprané prostěradlo nastříhané na kusy), dezinfekční roztok, nit, nůžky, váhu (může být i kuchyňská) a lavor s vodou, ve kterém si budete mýt ruce. V případě početnějšího přírůstku se vám bude ještě hodit jakékoliv značení a také porodní kniha, kam budete zapisovat čas narození a váhu štěňat. Nezapomeňte se domluvit se svým veterinářem, aby se v případě komplikací dostavil k porodu štěňat.

Štěňata jsou na světě

Je velice důležité, aby v porodní místnosti bylo teplo, nejlépe okolo 30°C. Pokud se fenka nemá k očištění právě narozeného štěněte z důvodu vysílení, vezměte jej do dlaně a hadrem ho vysušte. Vysušujte stejnými pohyby, jako by to dělala fenka svým jazykem, aby štěně začalo samo dýchat. Věnujte velkou pozornost i ústní dutině a dýchacím cestám. Poté následuje přerušení pupeční šňůry a dezinfekce pupečního zbytku u štěněte (doporučuje se pupeční šňůru přetrhnout tahem několik cm od pupíku štěněte, ale většinou se o to postará sama fenka).

Štěňata po očištění označkujte, aby byly od sebe k rozeznání. Bezprostředně poté by se mělo štěně napít mleziva od matky. Pokud nemá dostatek sil, ke struku mu můžete pomoci (mléko se začne u matky tvořit až několik dní po porodu). Může se stát, že je štěňat příliš a fenka nemá dostatek mléka pro všechny. Pro tyto případy mějte doma sušené psí mléko.

Přikrmování štěňat

Zhruba po deseti dnech se štěňátkům otevřou oči a tři týdny po narození se objevují první mléčné zoubky. V období jednoho měsíce se tedy může začít s pomalým přikrmováním (podávejte jen mléko a kaše určené pouze pro štěňata). V dalších týdnech můžete začít s kousky vařeného masa s rýží, s granulemi, přidat můžete i kostičky tvrdého sýra nebo měkký tvaroh. Od matky je možné štěňata odstavit už v osmém týdnu, nejlépe však kolem desátého týdne po narození.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 18 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies