Patchwork – krok za krokem

Patchwork je velmi oblíbená tradiční technika, která se používá po celém světě. Líbí se vám věci vyrobené technikou patchwork? Rádi byste se to také naučili? Pokud ano, poradíme vám dnes, jak na to.
Patchwork

Patchwork – co to je?

Patchwork je tradiční technika, spočívající v sešívání různobarevných ústřižků látek, které se kombinují a skládají do geometrických obrazců. Pomocí patchworku lze vyrobit pokrývky, polštáře i jiné dekorativní výrobky, kterými můžete vyzdobit svůj domov. Tato technika není nijak složitá, zvládne ji téměř každý. Dnes vám poradíme, jak na to.

Kde má patchwork své kořeny?

První patchworky přišly do Anglie ze starověkého Egypta. Patchwork, jak ho známe dnes, má tradici starou asi tři staletí. Vznikl v Americe, kam jej rozšířili vystěhovalci z Anglie.

Co budeme na patchwork potřebovat

  • Zbytky látek – různé velikosti, barvy atd.
  • Nůžky, jehlu, nit
  • Šablonu vámi zvoleného obrázku – nejlépe předkreslenou v geometrických obrazcích
  • Žehličku
  • Šicí stroj

Základy patchworku – jak na to?

Jak jsme již řekli, hlavní zásadou patchworku je sešívání různobarevných ústřižků látek, které se kombinují a skládají do geometrických tvarů tak, aby nám výsledně vznikl obrázek. Při stříhání skládáme látku alespoň dvojitě na sebe, abychom si ušetřili práci.

 

Většinou se látka ještě podkládá rounem a podšívkou. Přídavek na švy děláme nejméně 1, 5 cm. Sešité sousední díly, respektive jejich švy, hned sežehlíme. Patchworkové práce bývají zdobeny rozmanitými ozdobnými prošívanými vzory.

 

Barva nitě může být kontrastní, aby vynikla na látce. Barva olemování se vybírá tak, aby ladila s barvou pokrývky nebo s ní kontrastovala. Přejeme pevné nervy a povedený výsledek.

Domácí dílna - další zajímavé články z rubriky

Ubrousková technika - jak na to?

Zrcadla v bytě jako dekorace

Barvy - barvy v bytě

Moderní design stojanů na květiny

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov

Praktické věšáky pro praktickou domácnost

Obrazy a fotografie ve vašem interiéru

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies