Parazitální zoonózy a nutnost odčervování zvířat

Dnešní člověk se stále více odcizuje svému prostředí a hledá porozumění u němé tváře. Užší kontakt mezi člověkem a jeho psím společníkem ale nese potenciální zdravotní rizika pro majitele i jeho okolí.

Pes,dítě

Pes společníkem člověka

Pes se stal pro velkou část české populace neodmyslitelným společníkem člověka. Ve většině případů pes již nefiguruje jako pracovní zvíře, které má za úkol střežit majetek, přepravovat náklad či pracovat jako spolehlivý stopař, ale jako rovnoprávný člen rodiny. Aktuální statistika ukazuje, že se v České republice nachází asi 2 milióny psů. Po lehkém propočtu toto číslo znamená, že jeden pes připadá na 5 obyvatelů České republiky. Zjednodušeně by se dalo říct, že každá rodina vlastní psa.

Vývoj společnosti v naší republice kopíruje stejný vzorec jako ve vyspělé části západní Evropy. Člověk se odcizuje svému prostředí a lidem, kteří v něm žijí, a hledá více porozumění u němé tváře. Užší kontakt mezi člověkem a jeho psím partnerem ale nese potenciální zdravotní rizika pro majitele a jeho okolí.

Zoonózy - nemoci přenášené ze zvířat na člověka

Onemocnění, která jsou přenášená ze zvířete na člověka se nazývají zoonózy. Riziko zoonóz je velmi široké, od mírných zdravotních potíží přes trvalé poškození zdraví až po smrt. Asi nejznámější zoonózou je vzteklina, která je smrtelná pro psa i pro člověka. Toto onemocnění je naštěstí díky systému vakcinace ve vyspělých zemích minulostí. Zoonóz je ale celá řada. Ty velmi nebezpečné se pečlivě sledují a jejich prevence je dána zákonem (např. vzteklina). U ostatních je prevence dána znalostí chovatele o daném problému a dostupností léčiv použitelných pro prevenci.

Parazité - nutnost odčervování, nebezpečí pro zvíře i člověka

Širokou skupinou zoonóz, které jsou relativně dobře známé, ale velmi často podceňované, jsou vnitřní parazité psů a koček. Nebezpečí parazitárních onemocnění pro člověka závisí na daném parazitovi (Echinokokóza je vysoce nebezpečná, tasemnice Dipilidium je téměř bez rizik) a na obranyschopnosti člověka.
Zdravý jedinec může překonat parazitární zoonózu téměř bez postřehnutí, člověk s nedostatečnou obranyschopností (nemocní lidé, děti, staří lidé, lidé s nádorovým onemocněním, lidé po chemoterapii a lidé léčeni léky snižující imunitu) mohou po prodělání parazitární zoonózy mít trvalé zdravotní následky nebo mohou dokonce i zemřít. Všichni vnitřní paraziti parazitují u zvířat ve střevě bez výrazného narušení jejich zdravotního stavu. Ve střevě zvířat dochází k produkci vajíček, která jsou vylučována trusem do vnějšího prostředí.

Mezi nejdůležitější vnitřní parazity psa a kočky v podmínkách mírného pásma patří následující druhy:

Škrkavky (Toxocara canis, Toxocara cati)

Nejčastější parazit psa a kočky. Štěňata se nakazí už v děloze a při sání mléka, dospělí jedinci se nakazí pozřením vajíček ze svého okolí. Vajíčka se po vyloučení trusem stávají infekčními asi za 14 dnů a jsou ve vnějším prostředí velmi odolná. Pro člověka je rizikem vajíčko škrkavky a larva, která se vylíhne z pozřeného vajíčka. Tato larva migruje krevním proudem přes tělní orgány a spolu se zánětlivou odpovědí poškozených tkání tyto orgány poškozuje. Onemocnění lidí se nazývá larvální toxokaróza a podle postiženého orgánu se dělí na orgánovou, oční a smíšenou.
Afinita larev škrkavek k oční sítnici je velmi nebezpečná pro malé děti, které mohou po prodělání této formy i oslepnout. Dalším vážným následkem po migraci do mozku může být epilepsie. U zdravého člověka se toto onemocnění projeví mírnou horečkou, bolestivostí svalů či průjmem (tzv. chřipkové příznaky). Vajíčka škrkavek se nacházejí všude, kde psi kálí, na psí srsti a v okolí psa. Nejvíce riziková jsou místa, kde si hrají děti (pískoviště, hřiště).

Měchovci (Ancylostoma caninum)

Tento parazit se v našich podmínkách vyskytuje méně často, obvykle v místech poskytující vyšší teplotu a vlhkost. Onemocnění způsobuje larva, která po vylíhnutí ve vnějším prostředí aktivně proniká přes neporušenou kůži. Podkožní migrace je doprovázena výrazným zánětem, který může mít za následky výrazné kosmetické defekty. Člověk se nejčastěji nakazí chůzí naboso po plážích a vlhké zemi, v místech, kde se larvy vyskytují.

Tasemnice psí (Dipylidium caninum)

Nositelem vajíček tohoto parazita je blecha. Zvířata i člověk (malé děti) se nakazí pozřením blechy. Z vajíčka po natrávení se ve střevě vyvine dospělá tasemnice, která produkuje vajíčka. Onemocnění se projevuje bolestí břicha, zvracením a průjmy. Jednoduchým odblešením se cyklus tohoto parazita zastaví.

Měchožilové (Echinococcus multilocularis, Echinococcus granulosus)

Dospělé tasemnice tohoto parazita žijí ve střevech psů, koček, lišek a vlků, kde produkují vajíčka. Po pozření vajíčka mezihostitelem (hlodavcem ale také člověkem) se vylíhne larva, která migruje krví do různých orgánů, kde se usídlí a postupně se vyvíjí v cystu, která utlačuje okolní tkáně orgánu a tím ho poškozuje. Toto onemocnění připomíná nádorové onemocnění.
Zvíře se nakazí pozřením mezihostitele. Člověk se nakazí pozřením vajíčka ze svého okolí, nejčastěji při práci na zahrádce, nebo konzumací potřísněné zeleniny nebo ovoce.

Parazitální zoonózy ve světě a u nás

Statistické údaje o výskytu parazitárních zoonóz v České republice chybí. Více informací lze získat pouze o larvální toxokaróze (škrkavky). V roce 2000 bylo z 8 000 vyšetřených lidí 720 pozitivních. V Rakousku studie prokazují, že larvami škrkavek je nakažen každý 30. člověk a každý 3. veterinář. Studie provedená ve Velké Británii připisuje larvální toxokaróze ročně 50-200 případů oslepnutí, 30 000 případů astma a 12 000-15 000 případů epilepsie.

Prevence zoonóz - odčervování zvířat

Stejně jako u ostatních nemocí závisí nebezpečí parazitárních zoonóz na množství pozřených vajíček. Množství vajíček vylučovaných psy a infekčních vajíček ve vnějším prostředí lze výrazně omezit prevencí. Prevence je jednoduchá a dá se shrnout v následujících bodech
 

  1. Pravidelné odčervení psů a koček
  2. Pravidelné odblešování psů a koček
  3. Sběr a hygienická likvidace čerstvého trusu
  4. Ochrana pískovišť a hřišť před defekací psů a koček

Odčervení pomocí širokospektrálních preparátů

Z preventivního hlediska jsou pro pravidelné odčervování nejvhodnější širokospektrální preparáty, které kombinují účinnost proti tasemnicím i oblým červům. Tyto preparáty se u štěňat a koťat podávají opakovaně v několikatýdenních intervalech. U dospělých jedinců preventivně 3 – 4x ročně nebo podle doporučení veterináře. Přípravky na odčervení lze zakoupit u veterinárních lékařů nebo v lékárnách.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že pro člověka a okolí není nebezpečím pes, ale pouze neznalý chovatel, který nedbá prevence nebo prevenci dokonce ignoruje. Zdravý a pravidelně odčervovaný pes nemůže vylučovat vajíčka svým trusem.

Účinné přípravky k odčervení Vašich psů a koček vyvinula firma Bayer. Tablety Drontal Plus Flavour jsou určeny k odčervení psů a jsou ochuceny masovou příchutí, Drontal Junior k odčervení štěňat a tablety Drontal k odčervení koček. Novým přípravkem pro odčervení koček je Profender Spot-on. Profender Spot-on jako první nabízí jednoduchý způsob jak účinně odčervit kočku. Tak jednoduše, že to kočka ani nepostřehne!

Bayer s.r.o. - kontakt

Bayer s. r. o.
Oddělení veterinárních přípravků
Litvínovská 609/3 190 21
Praha 9


Tel.: +420 266 101 471
Fax: +420 266 101 495
E-mail: renata.adamkova.ra@bayer-ag.de

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies