Ovocné variace - chutné recepty

Máme sezónu jablíček, hrušek, švestek a jiného ovoce, ze kterého se dají vyrobit pochoutky, jenž si jistě zamilujete a určitě je nebudete připravovat jen jednou. I taková klasika jako je jablkový štrůdl se dá ale udělat i jinak než klasicky.

Jablka

Recept na švestkový závin

300 g polohrubé mouky, 120 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, půl lžičky prášku do pečiva, strouhaný perník, čerstvé švestky, trocha mléka na potření

Jak budeme postupovat

Prosátou mouku s rozmíchaným práškem do pečiva dáme do mísy a přidáme na plátky nakrájené změklé máslo, vejce, cukr, mléko a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto. V lednici necháme chvíli odpočinout.

 

Mezitím si rozpůlíme omyté a osušené švestky, zbavíme je pecek. Těsto rozválíme na pomoučené utěrce nebo pečícím papíru, bohatě posypeme strouhaným perníkem a hustě poklademe půlenými švestkami. Pomocí utěrky závin srolujeme a uložíme na vymazaný plech. Potřeme oslazeným mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C pěkně do zlatavé barvy.

Recept na jablečné řezy se sádlem

400 g hladké mouky, 200 g sádla (musí být, aby těsto bylo křehké a dobré), 2 žloutky, 2 lžíce octa, několik lžic vody (záleží na mouce), špetka soli, strouhanka, hrubě nastrouhaná jablka, mletá skořice, moučkový cukr

Jak budeme postupovat

Do přesáté mouky dáme žloutky, ocet, sůl, plátky sádla a vodu. Vypracujeme v hladké těsto, které necháme odpočinout. Nejlepší je přes noc v lednici. Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta rozválíme a dáme na plech, posypeme strouhankou a dáme vrstvu strouhaných jablek.

 

Posypeme skořicí a podle kyselosti jablek můžeme přidat i moučkový cukr. Můžeme přidat i hrubě nasekané vlašské ořechy. Jablka přiklopíme druhou plackou těsta, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Krájíme až po úplném vychlazení, povrch posypeme mletým cukrem.

Recept na jablečné bramboráky

300 g polohrubé mouky, 1 kg jablek, 3 vejce, 4 dl mléka, špetka skořice, olej na smažení, moučkový cukr

Jak budeme postupovat

Do hlubší misky nalijeme víno, přidáme vejce a pořádně rozmícháme. Přisypeme mouku, na hrubším struhadle nastrouhaná, oloupaná jablka, skořici a smícháme v těsto. V pánvi s rozpáleným olejem tvoříme bramboráky a smažíme po obou stranách. Skládáme na rozložené ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku. Jednotlivé porce posypeme moučkovým cukrem.

Recepty z naší kuchyně - obohaťte svou kuchařku o další výborné recepty

Jak upéci chleba v domácí pekárně?

Sýrové pečivo - křehké pohoštění pro každou oslavu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies