Jak upéci chleba v domácí pekárně?
Domácí pekárna slouží především ke snadnému pečení různých druhů chleba. Toto zařízení se pomalu, ale jistě stává hitem domácností, nejen v České Republice, ale také v celém světě. Domácích pekáren je mnoho druhů.
Jak koupit tu nejlepší domácí pekárnu?
Domácí pekárny jsou poměrně jednoduchá zařízení. Všechny jsou vybaveny nádobou s nepřilnavým povrchem, jedním nebo dvěma hnětacími hádky a topnou spirálou. Největší rozdíly mezi jednotlivými typy se mohou objevit především v softwarovém vybavení. Nejdříve si všechny pekárny pěkně prohlídněte, a poté vyberte tu nejlepší pro vaše potřeby.
Chutné druhy domácího chleba – recepty:
Chléb s oříšky a rozinkami
275 ml vody nebo mléka, 30 g margarínu nebo másla, 500 g hladké mouky, 0,5 čajové lžičky soli, 1 polévková lžíce cukru, 3 balíčky sušeného droždí, 75 g rozinek, 40 g drcených vlašských ořechů.
Grahamový celozrnný chléb
200 g grahamové pšeničné moky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 240 ml vody, 1 polévková lžíce cukru, anýz, kmín, sůl.
Klasický bílý chléb
600 g hladké mouky, 420 ml vody, balíček sušeného droždí, 1,5 čajové lžičky soli, drcený kmín, sušený i čerstvý česnek, cibule, ořechy.
Postup pečení chleba v domácí pekárně
Nejdříve vložíme do domácí pekárny tekuté přísady (voda, podmáslí, pivo, mléko, ocet, olej), poté sůl, kmín a teprve poté až sypké přísady (mouka, vločky, otruby, klíčky apod.). Nakonec dáváme droždí – uděláme v mouce důlek, nasypeme droždí a zahrneme moukou (musíme dávat pozor, aby se k droždí nedostala sůl). U droždí platí zásada, že na 500 g mouky dáváme do domácí pekárny pouze 1 lžičku droždí nebo ¼ kostky droždí. Nakonec zvolíme vhodný program, který nám chléb vymíchá, nechá vykynout a poté upeče. Pokud máte chléb rádi se semínky, hrozinkami či oříšky, tak je nejlepší tyto přísady přidávat po zvukovém signálu, který se ozve během hnětecí fáze. Chléb pečeme v domácí pekárně většinou na základní program.
Diskuze