Není koberec, jako koberec…

Koberce patří k oblíbeným podkladovým materiálům v domácnostech i kancelářích. Vyznáte se v jednotlivých druzích? Víte, jaký koberec je ten nejlepší právě pro vás? V dnešním článku vám poradíme s jejich výběrem.
Klubka z lýka

Výběr koberce – na kvalitě záleží

Jedním z důležitých znaků kvality koberce je počet uzlů na čtvereční palec. Tato hustota je dána hned několika základními parametry - nejdůležitější z nich je matriál, ze kterého je koberec vázán. Jako materiál pro výrobu se nejčastěji používá ovčí vlna, bavlna, kozí srst a hedvábí.

Zpracování koberců

Z hlediska zpracování se koberce dělí:

  • ručně vázané
  • strojově vázané 

Další dělení koberců:

  • vpichované
  • všívané
  • tkané

Vpichovaný koberec

Vpichované (podkladové) koberce patří k těm používanějším druhům, zejména v kancelářích.. Mezi jejich hlavní přednosti patří nízká pořizovací cena a snadná údržba. Vyrábí se na jehelném zařízení. Princip výroby spočívá ve vzájemně propletených vláknech rouna pomocí speciálních vpichovacích jehel. Ve srovnání s ostatními druhy koberců není tento typ koberců příliš kvalitní. Cena se pohybuje od 100 korun výše – záleží na kvalitě zpracování.

Všívaný koberec

Všívané koberce jsou nejrozšířenějším druhem podlahových krytin, technologie výroby tohoto typu je známa v celém světě pod označením tufting. Všívané koberce dále dělíme na smyčkové koberce, koberce s řezaným vlasem a jejich kombinaci.

Smyčkové koberce

Smyčkové koberce se v našich domácnostech těší velké popularitě díky své trvanlivosti, velké škále vzorů a také díky kvalitě zpracování. Povrch tvoří smyčky, které vznikají všitím příze do podkladové tkaniny. Cena je závislá na kvalitě provedení i typu použitého vlákna, koberce střední kategorie se pohybují v cenovém rozmezí od 200 do 300 korun za metr čtvereční.

Koberce s řezaným vlasem

Koberce s řezaným vlasem jsou oproti smyčkovým kobercům mnohem měkčí a příjemnější na omak, bohužel mají nižší zátěžovost, protože vlákna mají nižší tvarovou paměť. Cena těchto koberců se pohybuje od 300 korun za metr čtvereční.

Tkaný koberec

Tkané koberce patří k nejkvalitnějším na našem trhu, protože vynikají vysokou odolností. Můžeme je bez obav umístit i do namáhaných prostor. Cenové rozpětí je poměrně široké, cena kvalitního perského koberce se může vyšplhat i přes 20 000 korun.

Oslavte Vánoce 2008 s magazínem Chovatelka.cz!

Balení dárků - postup při zdobení a originální nápady

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl

Naaranžujte si vánoční vázu

Rady ke zdobení vánočního stromečku

Výroba vánoční girlandy

Vánoční věnec z buxusu

Adventní věnec nejen na Vánoce

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies