Nejdražším psem na světě je červený tibetský mastif

Nejdražším psem světa se stal červený tibetský mastif jménem Hong Dong. Jeho majitelem je čínský uhlobaron ze severu země, který za něj zaplatil milionů čínských juanů (v přepočtu cca 26,5 milionu korun).

Tibetský mastif

Tibetský mastif  - původ

Tibetský mastif patří k nejstarším a nejvzácnějším plemenům psů na světě. V Tibetu chránil obydlí a kláštery, byl také oblíbeným psem čínských císařů. Přesný původ tohoto plemene je ovšem opředen mýty a tajemstvími. První písemná zmínka o tibetském mastifovi je z roku 1121 před našim letopočtem v čínské knize letopisů. Je pravděpodobně předchůdcem všech velkých psů, jako jsou například bernardýn, novofundlandský pes, neapolský mastin nebo rotvajler.

Tibetský mastif byl oblíbeným psem dobyvatele Čingischána, Alexandra Makedonského i cestovatele Marco Pola. V součastné době je v Číně oblíbeným psem tzv. zlaté mládeže, pro kterou je symbolem maximálního luxusu. Cena štěněte tibetského mastila se pohybuje v řádu několika desítek tisíc jenů.

Nejdražší pes na světě

Nejdražším mastifem se stal Hong Dong (v překladu znamená Velká skvrna), jehož majitelem je čínský uhlobaron ze severu země. Zaplatil za něj jeden milion čínských juanů (v přepočtu cca 26,5 milionu korun). Nejde ovšem o jen tak ledajakého psa... Má velmi dobré geny, které ho předurčují k tomu, aby byl prvotřídním chovným psem. Pro zajímavost: Jeho hlavní stravu tvoří bio kuřata, bio hovězí maso, mořské okurky a ušně červené (mořský plž).

Povahové rysy tibetského mastifa

Tibetský mastif  je velice inteligentní, poslušný, laskavý, učenlivý, společenský a přátelský pes. Je také velice odvážný a temperamentní, nechybí mu ani sebevědomí a rozvážnost. Svému pánovi je velmi oddaný a věrný.

Jak tibetský mastif vypadá?

Průměrná výška psa se pohybuje u psů kolem 70 až 73 centimetrů, výška feny 63 až 67 centimetrů. Váha se pohybuje v rozmezí 62 až 80 kilogramů. Někteří jedinci dosahují hmotnosti až 100 kilogramů!

Srst tibetského mastifa je jemná, zároveň tvrdá, rovná, silná a odstávající. Nikdy není hedvábná, vlnitá či zvlněná. Krycí srst není příliš dlouhá, má hustou a zvlněnou podsadu. Psi mají znatelně bohatší osrstění, než feny. Barva srsti může být sytě černá (s tříslovými odznaky nebo bez nich), modrá (s tříslovými odznaky nebo bez nich), zlatá (počínaje sytou hnědožlutou) až po tmavě červenou.

Pro zajímavost:

Mezi další, velmi drahá psí plemena patří například kanadský eskymácký pes (cena za štěně po kvalitních rodičích se pohybuje okolo 120 tisíc korun), faraónský pes (100 tisíc korun), komondor (100 tisíc korun), chrt azavak (100 tisíc korun), samojed (70 až 126 tisíc korun), lvíček (84 až 140 tisíc korun) a anglický buldok (42 do 56 tisíc korun).

Anglický mastif

Zajímavosti ze světa psů

Louisiana Catahoula

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies