Nádory psů - nádor mléčné žlázy

Nádory netrápí jen lidi, hojně se vyskytují i u zvířat. Tento článek je věnován nádorům u psů, jejich zhoubnému typu, nádoru mléčné žlázy, možnostem chirurgického řešení a devitalizaci.
Labrador

Nejčastější nádory psů

Podle MVDr. Zdeňka Cvrčka jsou pravděpodobně nejčastější nádory, se kterými se můžeme u psů setkat, nádory mléčné žlázy.

Zhoubný typ nádoru u psů

Zhoubný typ nádoru dokáže již osmý den po svém vzniku vysílat buňky do krve, aby osídlily další orgány. To znamená, že každá bulka musí pryč hned ve chvíli, kdy je objevena.


Psi s novotvary je třeba považovat za urgentní pacienty a řešit co nejdříve. Šance na jejich záchranu je tím vyšší, čím dříve se zahájí léčba.

Rakovina hrozí i psům - související článek

Možnosti chirurgického řešení nádorů

Při chirurgickém řešení se kromě vlastního nádoru odebírá zhruba 0,5 cm tkáně kolem novotvaru. Pokud se jedná o nádor mléčné žlázy, je několik možností řešení:


  • Odebrat samotný novotvar + 0,5 cm tkáně okolo a příslušnou mízní uzlinu.
  • Odebrat celou mléčnou lištu, což ovšem při oboustranném postižení může znamenat rozsáhlou ránu s horším hojením a vyšším rizikem pooperačních komplikací, ale nižším rizikem recidiv.
  • Řešit situaci hormonálně – v tomto ohledu je však MVDr. Zdeněk Cvrček poněkud skeptický, protože nádorem mléčné žlázy mohou trpět i muži a obecně všichni samci savců.
  • Devitalizovat řídící nádor.

Devitalizace nádoru u psů

Devitalizace se zdá být velmi zajímavou cestou, ale nese několik komplikací. Je nutno posilovat imunitu psa, což stojí více peněz než samotná operace a hlavně klade velké nároky na psychiku majitele operovaného zvířete.


Protože cílem devitalizace je znemožnit přívod živin do nádoru, dochází k rozpoznání nádoru jako cizího tělesa a je odhojován – velmi často odhnisává a tento pohled nebývá příliš pěkný.


Je tedy zapotřebí celou věc důkladně zvážit a projednat možnosti s veterinářem. Výsledky jsou však velice povzbudivé.

Můžou za nádory psů spálené plasty?

Existuje jedna teorie, která dává množství spálených plastů v ovzduší do souvislosti s četností výskytu nádorů v oblasti. Pokud by se tato hypotéza potvrdila, pravděpodobně by velmi významnou prevencí proti nádorům bylo důsledné třídění recyklovatelných plastů tak, aby neprošly spalovnou.

Využijte plasty na své zahrádce - zajímavé tipy v článku

MVDr. Zdeněk Cvrček dochází k závěru, že recyklovatelný plast tvoří asi polovinu domovního odpadu. Když si tedy dáme tu práci, uděláme něco, jak pro své děti, tak i pro sebe a zvířata.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies