Jak plašit ptáky

Ptáci a divoká zvěř je často velkou hrozbou pro vaše rostlinky, bobule, listy a květy. Mnohdy k jejich ochraně je zapotřebí pevného plotu, někdy však stačí vzít rozum a nůž do hrsti.

Plastové láhve

Na ptáky nejsme krátcí

Na ochranu velké úrody slouží už od nepaměti strašáci, kteří vyfešákování v různých kabátech a starých bundách děsí zvířectvo, které by mělo chuť uždibnout byť jen kousek natě. Ale i vaši zahrádku si můžete ochránit a nebudete k tomu potřebovat téměř nic. Především různí ptáci jsou nebezpečím pro úrodu, a proto je třeba na ně přichystat pár překvapení.

Větrníky z plastových lahví

K tomuto účelu nám poslouží obyčejné plastové láhve a dřevěná tyč. Pomocí nože uřežeme spodní části láhví, aby vznikly jakési lopatky. Jednu flašku nasuneme na tyč, která by měla být pokud možno kulatá, a nařízneme ji na čtyřech až pěti místech, kam poté vložíme plastová dna. Takto si vytvoříme jakýsi primitivní větrný mlýn, který se v případě vánku, větru a proudění bude otáčet a zároveň vrhat i odlesky.
Neustálý pohyb láhve a odraz světla nedovolí ptákům, aby si vystrojili na vaší úrodě hostinu. Dalším nepříjemným optickým jevem se pro opeřence může stát blýskající se cédéčko, které se pouze zavěsí do prostoru záhonu a zbytek už vykonají sluneční paprsky.

Plastová květena

Podobný způsobem jako si setrojíte ptačího plašana, si můžete z plastových lahví vyrobit i nádherny pugét. Opět ořežemě dna lahví a pokud máme tu možnost, seženeme si jejich různé odstíny. Nabodneme je třeba na špice od kol a klidně je zasadíme do záhonu. Nezálévame, protože plastový květ to sice vydrží, ale kovový stonek by nám taky mohl zrezivět.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies