Moderní zahrada i pro vaše domácí mazlíčky

Domovem psa je obydlí jeho chovatele. To spolu se zahradou a dvorem považuje za své výsostné teritorium. Každý zodpovědný majitel psa by měl proto při zařizování svého domova a zahrady myslet i na svého domácího mazlíčka.
Pes, plot, zahrada

Pohyb - základ zdraví psa

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro držení psa je dostatek prostoru. Vybíráme-li si plemeno psa, mysleme už dopředu na to, abychom mu dopřáli vše, co potřebuje. Pastevecká a lovecká plemena jsou krásná, stejně tak i chrti, ale mají vyšší nároky na pohybovou aktivitu. Pokud jejich nároky na pohyb nenaplňujeme, může se jejich chování výrazně změnit. U všech plemen platí, že nemá-li pes dostatečný pohyb, pak tráví kosti velmi obtížně a silná zácpa může vést i k návštěvě veterináře, respektive operačnímu zákroku.

Kontrola prostoru

Prostory, kde bude mít zvíře svůj nový domov, bychom měli zkontrolovat. V počátečním stadiu je to byt, až později následuje kotec nebo jiný prostor. Někteří chovatelé doporučují „projít“ se po čtyřech, abychom se vžili do pocitů zvířete a nic nám neuniklo. V bytě např. odstraníme elektrické kabely, na zahradě dbáme na to, aby v ní nerostly jedovaté rostliny nebo aby zvíře nemohlo utéci na frekventovanou komunikaci dírou v plotě. Ustájení psa venku ve výběhu je výhodné jak pro psa, tak pro majitele. Také odstavení štěňat by mělo probíhat venku - štěňata jsou pak otužilejší a zvyklá na různé podněty zvenčí, tedy odvážnější.

Výběh na zahradě by měl být ohraničený

I když má chovatel dostatečně velkou zahradu nebo dvůr, doporučuje se pro psa zřídit ohraničený výběh. Pes má tak pro sebe volný prostor a zároveň se zamezí ničení, např. u okrasné zahrady. Ve výběhu se bude nacházet i kotec. Zbývající plochu výběhu je vhodné zpevnit, např. dlaždicemi  - kvůli lepšímu úklidu a dezinfekci. Beton není k tomuto účelu příliš vhodný, je drsný a zůstává na něm stát voda. Na část zpevněné plochy je dobré položit dřevěný rošt, jakousi „postel“, kde se pes může v případě hezkého počasí slunit. Kvůli hygieně není dobré nechat část výběhu hliněnou. Pokud se pes z výběhu pravidelně vypouští a má pravidelný pohyb, může se zpevnit celá plocha výběhu.

Jaká je ideální bouda pro psa?

Část plochy výběhu je vhodné zastřešit a pod přístřešek umístit zateplenou boudu s podlážkou z prken. Kotec pro psa by měl být velký 6 - 10 m(dle plemene psa) a oplocený. Boudu je nejlepší vyrobit ze dřeva. Pro lepší tepelně izolační vlastnosti se doporučuje udělat stěny dvojité a vložit mezi ně izolační materiál, jakousi tepelnou vložku, která se dá v případě teplejšího počasí odstranit. Pro lepší přístupnost a např. kontrolu štěňat je vhodné, aby přední stěna boudy byla odklopitelná.

Víme, jak pomoci ke spokojenosti vašeho psa

Moderní psí bouda pro vašeho pejska
Zateplení psí boudy
Psí obojek nebo popruhy
Pomoc pro psího pacienta
Péče o psa – seniora
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies