Močové kameny u domácích mazlíčků

Ano, stejně jako lidé mohou mít i zvířata močové kameny. Psí a kočičí moč je od přírody kyselá, určitá strava ale může způsobit, že se pH moči stane zásaditým a močové kameny pak vznikají velmi snadno.

Pes

Příčiny vzniku močových kamenů u zvířat

Výše popsaný případ není ale samozřejmě jediným způsobem, jak mohou močové kameny u zvířat vzniknout a to, že postihnou zrovna vašeho psa nebo kočku ještě neznamená, že svého mazlíčka špatně krmíte. Existují totiž plemena, která mají větší sklon k tvorbě kamenů než ostatní, například barmská a perská kočka, ze psů pak dalmatin, knírač, bišonek, pudl a jorkšír. Více jsou ohrožení psi než fenky a zvířata s nadváhou. Velký vliv na vznik močových kamenů má pitný režim – čím méně zvíře pije, tím je moč koncentrovanější a minerály v moči obsažené pak snadno krystalizují.

Rozpoznejte příznaky včas

Příznaky vzniku močových kamenů jsou zpočátku tak nenápadné, že si jich nemusíte ani všimnout. Kočka či pes se dlouho a často olizují na genitáliích – z toho poznáte, že se necítí dobře a má bolesti. Zvíře tráví více času vykonáváním potřeby, močí jen po kapkách (někdy i s krví), močí mimo, hrbí se, což je další z projevu bolestivosti. Pokud včas nedojde k diagnóze a léčbě, mohou se kameny zvětšit do takových rozměrů, že ucpou močovou trubici, odpadní a toxické látky se začnou hromadit v těle a zvíře je ohroženo na životě.

Léčba usiluje o samovolné rozpuštění kamenů

Veterinář navrhne provedení testů, zejména pak rozbor moči a určení typu močových kamenů, podle něhož se určí stravovací dieta. V případě, že bude prokázána také infekce, se podávají antibiotika. Pro většinu typů urinálních kamenů existuje speciální krmivo, které snižuje koncentraci zásaditých minerálů a okyseluje pH moči. Močové kameny se tedy samy rozpustí. Ostatní kameny, které rozpustit nelze, musí veterinář operativně vyjmout.

Co můžete udělat vy?

Dbejte na to, aby mělo zvíře k dispozici neustále čerstvou vodu a umožněte mu kdykoliv vykonat potřebu (zvíře teď bude díky krmivu, které podporuje žízeň, močit častěji). Zvíře nesmí zadržovat vykonání potřeby! Pokud nejste schopna jej vyvenčit v průběhu celého dne, umožněte mu alespoň přístup k provizornímu záchodku.

Vhodná a nevhodná strava pro psy

Diety při onemocnění psa

Obezita u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies