Méně známá psí plemena – Bedlington teriér

O Bedlington teriérovi se říká, že je to vlk v rouše berančím. Svou kadeřavou srstí opravdu připomíná ovečku a svou temperamentní až ostrou povahou zase vlka. Hledáte-li dobrého společníka a hlídače v jednom, Bedlington je ta správná volba.
Bedlington teriér

Původ psa

Toto 200 let staré psí plemeno vzniklo zkřížením Vipeta s Dendi-dimont teriérem a Otterhoundem. Původně byl vyšlechtěn jako lovecký pes, dnes je spíše dobrým společníkem. Lovecká povaha mu ale zůstala.

Bedlington teriér a jeho vzhled

Bedlington teriér připomíná svým vzhledem ovci. Patří mezi menší plemena, dorůstá maximálně 40 cm a váží 8 až 10 kg. Charakteristická je hlava hruškovitého tvaru, směrem k čenichu se zužuje. Protáhlý je také čumák. Oči jsou hnědé nebo černé, trojúhelníkového tvaru, uši posazené nízko, svěšené.

 

Srst je hustá, kadeřavá s výrazným sklonem ke kudrnacení – právě svou srstí nejvíce připomíná onu ovci. Barva srsti se pohybuje od bílé po pískově hnědou, někdy může být i namodralá.

Charakter Bedlington teriéra

Bedlington teriér je velmi temperamentní až ostrý pes. Lovecké instinkty nezapře. Je prvotřídním hlídačem, svému pánovi je oddaný. Dobře vychází s dětmi, u domácích zvířat to platí jen pokud s nimi vyrůstá – v opačném případě je pro něj každé jiné zvíře v domě potenciální kořistí. Doma je klidný, venku ožívá. Potřebuje důslednou výchovu a spoustu procházek. Cvičí se dobře, ochotu učit se má v povaze.

Jaký býval Bedlington v minulosti

Bedlington teriér se používal především jako lovecký pes. Chránil majitele před zloději, ale i před krysami, používal se pro pytlačení na králíky nebo dokonce i pro psí zápasy. V Anglii si jej oblíbili zejména horníci a kočovníci. Bedlington byl ochoten aportovat z ohně rozžhavený drát a položit za svého pána život. Alespoň tak to uvádí spisy o tomto věrném společníkovi.

Péče o Bedlington teriéra

Srst Bedlilngton teriéra potřebuje stálou péči. Je nutné ji každý den rozčesávat speciálním kartáčem a každé tři měsíce zastřihávat. Bedlington vyžaduje dostatek pohybu, nejradši má dlouhé procházky bez vodítka nebo běhání za pánem jedoucím na kole.

Další zajímavá psí plemena

Brabantík – Petit Brabancon

Grónský pes – Gronlandshund

Welsh Springer Spaneil

Lvíček – psík se lví hřívou

Polský nížinný ovčák

Trpasličí pinč

Laponský pes – pasák ovcí a dobytka

Komondor – pastevecký pes s neobvyklou srstí

Akita Inu – japonský symbol štěstí a zdraví 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies