Medvěd hnědý je největší žijící šelmou

Medvěd hnědý je stále nejrozšířenější ze všech medvědů, přestože vymizel z mnoha oblastí, kde se dříve vyskytoval. Medvědi rodu Ursus, kteří žijí v chladnějších oblastech, tráví studené měsíce roku zimním spánkem, který může trvat až 5 měsíců.
Medvěd hnědý

Medvěd hnědý je největší žijící šelmou

Medvědi jsou největší dnes již žijící pozemní šelmy. Tato dobře známá zvířata jsou však převážně vegetariány než masožravci.

Medvěd hnědý – latinský název

Ursus arstos

Rozšíření medvěda hnědého

Medvěd hnědý je stále nejrozšířenější ze všech medvědů, přestože vymizel z mnoha oblastí, kde se dříve vyskytoval. 0sídluje zejména Severní Ameriku a Kanadu, severní Evropu a Rusko, méně už Mexiko, Španělsko, Turecko, Irán a Himaláje. Vyskytuje se také v Japonsku.

Medvěd hnědý - výška, délka

Samci medvěda měří 200 – 300 centimetrů, samice 200 - 280 centimetrů.

Medvěd hnědý - hmotnost

Samci medvěda váží 200 - 700 kilogramů, samice 90 - 300 kilogramů.

Medvěd hnědý - způsob života

Každý medvěd má zpravidla své vlastní území, kde si hledá potravu a spí. Tato zvířata jsou sice vyslovení samotáři, ale u bohatého zdroje potravy se krmí mírumilovně bok po boku. Medvědi rodu Ursus, kteří žijí v chladnějších oblastech, tráví studené měsíce roku zimním spánkem, který může trvat až 5 měsíců.

Medvěd a jeho potrava

Potrava medvědů se skládá převážně z rostlin, listí, pryskyřice, kůry stromů, plodů, pupenů, mladých výhonků, natě a semen, bobulí všeho druhu. Dále se také živí lososy, mršinami a mláďaty sobů a losů. Všichni medvědi mají velmi rádi med a rozbíjejí včelí úly, aby se k němu dostali.

Medvědí srst

Barva a délka srsti u jednotlivých poddruhů medvěda hnědého je různá, a může být bledě žlutohnědá, rezavá nebo černohnědá, světle šedá a stříbrná až po hnědou srst s bílými konečky (hnědou srst s bílými konečky má například medvěd grizzly).

Rozmnožování medvědů hnědých

Po páření si jde samec i samice opět svou cestou a o výchovu mláďat se stará pouze medvědice. Délka březosti se pohybuje v rozmezí od 180 do 250 dní. Toto časové období je poměrně dlouhé a obsahuje i období latence, kdy se pozastavuje zahnízdění zárodku (utajená březost). Medvědice, které upadají do zimního spánku, rodí mláďata během této doby, většinou 2 až 3 medvíďata. Medvíďata jsou po narození slepá, bezzubá a holá. Váha malých medvědů po narození se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1,5 kilogramů.

Medvěd hnědý - věk

Medvědi se dožívají průměrného věku 40 – 50 let.

Medvěd hnědý - ohrožen?

S výjimkou několika konkrétních oblastí není v současné době medvěd přímo ohrožen. Jejich přirozenými nepřáteli jsou ostatní medvědi a vlci (nebezpeční hrozí pouze mláďatům), ale také člověk.

Jak se medvědi dorozumívají?

Medvědi se mezi sebou dorozumívají především hlasem a „mluvou těla”. Například i postavení ušních boltců informuje o náladě medvěda. Medvědi nemají téměř žádnou obličejovou mimiku, a proto jsou pro lidi nevyzpytatelní.

Kdy mohou medvědi zaútočit?

  • když se cítí být ohrožený
  • když je náhle překvapený
  • pokud chrání svá mláďata
  • když je nemocný nebo poraněný

Zajímavosti ze světa medvědů

  • Poddruh medvěda hnědého kodiak, který žije v Severní Americe a je pojmenován podle ostrovů Kodiak, může být až 3 metry vysoký, když se vztyčí na zadní nohy.
  • Dříve žil medvěd hnědý v Evropě v hojném počtu. I když je na mnoha místech již velmi dlouhou dobu vyhuben, je ještě stále nejpočetnějším druhem medvěda.
  • Medvěd během jedné noci procestuje pomalou chůzí i více než 20 kilometrů. Když pospíchá, dokáže tento zdánlivě nemotorný tvor běžet až rychlostí 22 km/hod.

Jaké druhy medvědů existují?

  • Medvěd lední
  • Medvěd himalájský
  • Medvěd hnědý
  • Medvěd pyskatý
  • Medvěd baribal
  • Medvěd brýlatý
  • Medvěd tibetský
  • Medvěd malajský
  • Medvěd gryzzli
  • Medvěd kodiak
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies