Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Vlk polární - Arktida bezpečím

Vlk polární žije v tichých a pustých polárních oblastech, kde je pět měsíců v roce tma. Je to jedna z mála oblastí na Zemi, kde je naprosto v bezpečí před člověkem. Dokáže celé roky přežívat v teplotě pod bodem mrazu.

Polární vlk

Vlk polární – obecné informace

Řád: šelmy
Čeleď: psovití
Rod: canis lupus tundrorum
Délka: 100 – 105 centimetrů
Hmotnost: 70 – 80 kilogramů
Výskyt: celá Antarktida

Vlk polární – životní prostředí

Vlk polární žije na Arktidě (v severních částech Evropy, Asie a Severní Ameriky), kde v dubnu stoupá teplota vzduchu jen výjimečně na -30 °C, přes ledová pole neustále vane silný vítr o teplotě až -100 °C. Zem zůstává trvale zamrzlá až několik centimetrů.

 

Jen málokteří savci dokáží přežít v takových podmínkách jako vlk polární. Nejpočetnější jsou lumíci a sněžní zajíci, ale smečka vlků potřebuje ke svému přežití i větší kořist. Nejčastější kořistí vlka polárního jsou pižmoni a karibu.

 

Vlk polární – způsob obživy a potrava

Jelikož jsou karibu i pižmoni příliš silní a vlk je nedokáže skolit sám, musí lovit ve smečce. Když se smečka vlků přiblíží k pižmoňům, ti už většinou bývají připraveni na útok v kruhovitém postavení.

 

Vlci stále obíhají okolo kořisti, čímž ji nutí měnit pozici. Tato taktika často nemá úspěch, ale když mají vlci štěstí, ztratí pižmoni nervy a rozeběhnou se. Vlkům pak stačí jen okamžik na to, aby zpozorovali slabé či mladé zvíře a zaútočili na něj. Jakmile vlk kořist zakousne, přispěchají mu ostatní na pomoc a strhnou ji společně na zem.

 

 

Vlk polární se nejčastěji pohybuje vytrvalým klusem a běh používá jen při štvaní kořisti. Konečnou fází při útoku na oběť je skok.

 

Vlk polární – rozmnožování

Na podzim a v zimě zůstává smečka vlků pohromadě. Po odpáření v březnu však březí samice opouští smečku a vyhledává si vlastní doupě. Častokrát si vyhrabává nové, ale když je půda zamrzlá, je nucená svá mláďata přivést na svět ve starém doupěti, což bývá dutina nebo škvíra ve skále.

 

Mláďata vlků se rodí slepá, bezmocná a závislá na matce. Asi do měsíce mláďata začínají žrát maso. Od té chvíle se na jejich výživě podílí i smečka.

 

 

Základ smečky vlků tvoří vlčí rodina.

 

Vlk polární – způsob života

Vlci většinou žijí v malých smečkách. Nejčastěji se jedná o smečky, které jsou tvořeny rodinou, což je párem rodičů s mláďaty a nespárovanými staršími vlčaty.

 

Ve smečce vlků vládne přísná hierarchie. Samec vede smečku a jeho partnerka má skoro rovnocenné postavení. Další vlci si pak své postavení musí vybojovat. Při lovu nebo při krmení mláďat spolupracují všichni vlci.

 

 

Ve smečkách se o výchovu a ostrahu mláďat starají i ostatní samice. V případě, že matka uhyne, dojde k tomu, že ostatní starší sourozenci mláďata usmrtí a sežerou.

 

Vlk polární – některé zajímavosti

Vlk zůstává častokrát několik dní bez potravy. Pak ale dokáže sežrat až 10 kilogramů potravy najednou.

 

Vlci ve většině případech bývají úspěšní jen v patnácti procentech svých pokusů o úlovek.

 

 

Ve smečce vlků bývají jeden nebo dva mladí vlci jako pečovatelky a hrají si s mláďaty, dokud se nevrátí jejich matka.

 

 

Jelikož je na Antarktidě velmi málo potravy, sežere vlk zajíce sněžného i s kůží, chlupy, tukem a kostmi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.