Manx - manská bezocasá kočka

Nejnápadnějším znakem manské kočky je bezocasost. Kromě toho ještě hopsá jako králík místo klasické elegantní kočičí chůze. Vzhled kočky manx se dají vyjádřit jedním slovem - kulatý. Manx má kulaté tělo, oči, hlavu a dokonce i hřbet.
Kočka

Manská kočka a původ

Manx pochází z ostrova Manu. Podle jedné z legend připlavala kočka na tento ostrov v roce 1588, a to ze ztroskotané galony španělské válečné flotily. Jiná legenda zase říká, že manskou kočku přivezli obchodníci z Dálného Východu.

Charakteristika a povahové rysy kočky manx

Charakteristickým znakem manské kočky je bezocasost. Kromě toho manx hopsá jako králík místo klasické elegantní kočičí chůze. Pokud bychom chtěli popsat vzhled manxe jedním slovem, je asi nejvhodnější výraz kulatý (plemeno kurilský bobtail má pár podobných znaků), jelikož má kulaté tělo, oči, hlavu a dokonce i hřbet.


Manské kočky mohou být zcela bez ocasu s jamkou na konci páteře (rumpies), s krátkým ocasem (stumpies) a nebo s téměř normálním ocasem, mnohdy zauzleným (tailies).


Tělo manxe je pevné, robustní a s krátkým hřbetem. Hlava je velká, kulatá s trochu oteklými tvářemi. Uši má tato kočka přiměřeně dlouhé, vysoko nasazené se zaoblenými špičkami.


Co se týše povahových vlastností, tak je manx klidná kočka, vyrovnaná a přátelská k člověku a hodně přizpůsobivá.

Manx a výška, váha, srst

Hmotnost manské kočky je pohybuje v rozmezí 3,5 – 5,5 kilogramů. Jejich výška je poměrně úměrná váze – manx není velká kočka.


Srst těchto koček je jemná, měkká a dlouhá i krátká. Kvalita srsti je důležitější než jejich zbarvení, které je libovolné.

Informace k péči o srst čtyřnohých mazlíčků ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies