Lhasa (Lhasa Apso)

Původ tohoto temperamentního psíka sahá až do dávných dob tibetských mnichů a šlechticů. Lhaso Apsa byl uctíván téměř jako posvátné zvíře a podle pověsti se dokonce lhasík, který dělal společníka samotnému Buddhovi, v případě nebezpečí přeměnil ve lva.
lhasa apso, pes

Původ a historie plemene

Původ tohoto vzácného plemene nás zavádí až do Lhasy, hlavního města Tibetu. Odtud tedy pochází i název. Díky bohaté srsti tito hlídací psi dokázali žít v drsných podmínkách střídajícího se deště, sněhu a ostrého větru. Odolnost a oddanost je předurčila k hlídání šlechtických domů a paláců včetně paláce Dalajlámy. Věřilo se, že duše svatých se převtělují právě do lhasíků,a proto bylo toto plemeno pokorně uctíváno. Komu Dalajláma psíka daroval, toho životem provázelo štěstí. Prodávat Lhasu Apso bylo přísně zakázáno.

Lhasa Apso v Evropě

Plemeno Lhasa Apso bylo do Evropy dovezeno na konci 19. století – a to do Anglie. Lhasíci se brzy začali objevovat na výstavách a stali se miláčky lidí.

Lhasa Apso - charakteristika a povahové rysy

Lhasa je oddaný a přítulný společník. Je nestále čilý, veselý a sebevědomý.

Celkový vzhled Lhasíků

Lhasící jsou malí, souměrní, bohatě osrstění psi. Srst zakrývá jejich uši i oči, pod čumákem roste knír i vous. Lebka má tvar jablka, za očima se mírně svažuje. Oči jsou posazené mírně dopředu. Bohatě osrstěné jsou zadní i přední běhy, kulaté tlapky připomínají kočku. Ocásek je vysoko nasazený. Lhaso Apsa dosahuje výšky 30 cm, fenky jsou o něco menší.

Srst Lhasíků a péče o ni

Srst těchto psů je rovná, dlouhá a hustá v různých barvách a znacích (odstíny hnědé, světle nebo tmavě šedá, černá, bílá).

Pohyb a výchova psa Lhaso Apsa

Lhaso Apsa miluje pohyb, je neustále aktivní. Je proto důležité vymýšlet pro něj různé hry a sportovní činnosti. Llhasík se vám odvěčí neochvějnou oddaností a přívětivostí. Lhaso Apsa je ideálním plemenem pro děti.
Průměrná délka života plemene Lhaso Apsa se pohybuje okolo 13 let.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies