Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Kuna lesní

Kuny velmi často plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů. Živí se také bobulemi, ovocem, bukvicemi a větším hmyzem. Kuna je noční zvíře, které se za potravou vydává až po setmění či rovnou v noci.
Kuna

Kuna lesní

Latinsky Martes martes, s výjimkou Pyrenejského poloostrova, Korsiky a řeckých ostrovů se Kuna lesní vyskytuje v celé Evropě až daleko na sever do Skandinávie, prostě všude na zalesněných územích. Kuna lesní žije také v Asii a to od Kaspického moře na východ až k Irtyši.

Popis Kuny lesní a způsob jejího života

Samci měří 40—45 centimetrů, samice 35—40 centimetrů, přičemž jeji váha Kuny lesní se pohybuje v rozmezí 0,8 až 1,8 kilogramů. Dožívají se průměrně 8 až 10 let. Kuna je noční zvíře, které se za potravou vydává až po setmění, ne-li v noci. Žije většinou samotářsky a loví také sama. Kuna se zdržuje stále ve svém teritoriu, které si označuje pomocí výkalů.

Kuna lesní – potrava

Potravou kun jsou převážně myši, veverky a ostatní drobní hlodavci a menší ptáci. Kuny také velmi často plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů. Živí se ovšem i bobulemi, ovocem, bukvicemi a větším hmyzem.

Rozmnožování kun

Kuna lesní se páří od poloviny června do poloviny srpna. Po prodloužené březosti, která trvá 9 měsíců, se v březnu až dubnu příštího roku rodí 2 až 5 mláďat. Ta jsou asi 9—12 centimetrů dlouhá, váží průměrně 30 gramů, jsou slepá, hluchá a bezzubá. Období kojení je dlouhé a teprve po 36—45 dnech života jsou mláďata schopná jíst pevnou potravu.

Kuna jako chráněné zvíře?

Lidé lovili kunu lesní pro její nádhernou kožešinu a také ze sportu. V některých oblastech ji však ohrožuje i ničení jejího životního prostředí.

Zajímavosti ze světa kun lesních

  • Silné drápy usnadňují kunám šplhání po stromech a ocas jim přitom slouží k balancování.
  • Oči se mláďatům otevírají během 34. až 38. dne života.
  • Na území ČR žijí dva druhy, kuna lesní a kuna skalní.
  • Kuna lesní stráví většinu času na zemi, ale při pronásledování své kořisti se pohybuje velice obratně i ve větvích stromů.

Doporučujeme

Další články ze Světa zvířat naleznete po kliknutí zde.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.