Kaktusy potřebují vegetační klid

Aby nám kaktusy dobře rostly a bohatě kvetly, musíme jim dopřát od podzimu do jara vegetační klid, což znamená nejlépe úplně omezit zálivku a umístit kaktusy do chladnější místnosti s dostatečným množstvím světla.
Kaktusy

Vhodné stanoviště k přezimování kaktusů

V zimě umístíme kaktusy na suchém stanovišti, nejlépe při pěstební teplotě okolo 12°C, což je optimální teplota, která vyhovuje jak teplým, tak i studeným druhům kaktusů. Pro uskladnění jsou vhodné nevytápěné místnosti, chodby a suché chladné sklepy. Při teplotách v optimálním rozmezí nemusí být kaktusy na světle. Můžeme-li však kaktusům zajistit chladno a současně světlo, je to ideální. Čím je teplota při přezimování kaktusů vyšší, tím více musí být kaktusy na světlejším stanovišti.

Příprava kaktusů na vegetační klid

Kaktusy můžeme před přezimováním buď vyjmout z pěstebního substrátu a zabalit do novinového papíru, anebo je nechat zasazené v květináčích. Lepší je však kaktusy z květináče vyjmout. Nezapomínejte také na to, že kaktusy musí přezimovat v naprosto suchém substrátu, aby nedošlo k hnilobě kořenů.

Přezimování kaktusů a doba vegetačního klidu

Na zimní stanoviště dáváme kaktusy koncem října, podle počasí nejpozději koncem listopadu. Vegetační klid v chladném prostředí je pro kaktusy velmi důležitý a bohužel právě na to pěstitelé často zapomínají a mnohé druhy kaktusů, které přes zimu chlad vyžadují, pěstují při běžných pokojových teplotách. Tyto vysoké teploty v období vegetačního klidu kaktusům vůbec neprospívají. Proto také kaktusy zapomnětlivým pěstitelům nikdy nevykvetou.

Cephalocereus - chlupatý kaktus

Vánoční kaktus

Aporocactus

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies