Cephalocereus - chlupatý kaktus

Cephalocereus je rod kaktusů, který pochází z Mexika, kde na vápencových údolních stěnách roste ve formě patnáctimetrových sloupů. Za jeho chlupatý vzhled může hustý a dlouhý vlas, který je tvořen přeměnou trnů a chrání tak rostlinu před prudkým sluncem.

Chlupatý kaktus

Cephalocereus, charakteristika a základní rady pro pěstování

Cephalocereus je rod kaktusů, který pochází z Mexika, kde na vápencových údolních stěnách roste ve formě patnáctimetrových sloupů. Za jeho chlupatý vzhled může hustý a dlouhý vlas, který je tvořen přeměnou trnů a chrání tak rostlinu před prudkým sluncem. Přes vlasy pak vystupují silné středové trny. Kaktus kvete až od výšky 5 metrů. Cephalocereus nesnáší průvan a má rád slunné stanoviště jako většina kaktusů. Za horkých letních dní je však třeba přistínění. Bez slunce se rostlině nedaří a pomalu hyne. Cephalocereusu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro Cephalocereus v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte Cephalocereus na vhodném stanovišti.

Jak zalévat kaktus Cephalocereus?

Pěstujeme-li Cephalocereus při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Cephalocereus není náročný na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Kaktus zaléváme měkkou, odstátou vodou. Cephalocereus dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou mu však prospívá. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro Cephalocereus

V létě hnojíme Cephalocereus jedenkrát 1 krát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Cephalocereus – množení

Cephalocereus množíme semeny nebo stonkovými řízky. Stonkové řízky než zasadíme do písku, necháme přibližně 14 dní zaschnout, poté lépe zakořeňují.

Choroby a škůdci kaktusů

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies