Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Jezevec lesní se dožívá až 15 let!

Jezevci obývají lesy, houštiny, rašeliniště, pole a břehy strání. Mají charakteristicky zbarvenou hlavu s černobílým pruhováním a široké zavalité tělo s krátkýma nohama. Žijí v podzemních norách, které obývají po více generací.

Jezevec

Jezevec lesní

Jezevec lesní patří mezi nejznámější zvířata střední Evropy. Jezevce se nám podaří v přírodě spatřit jen zcela výjimečně, protože je to typický noční živočich.

Latinský název jezevce lesního

Meles meles

Rozšíření a způsob života jezevce

Jezevec je noční zvíře, a proto se nám jej podaří během dne v přírodě spatřit jen zcela výjimečně. Ze své nory vychází za soumraku a před svítáním se do ní opět vrací. Jezevci jsou společenská zvířata, která žijí v rodinných skupinách. Jejich způsob života, četnost závisí převážně na nabídce potravy v okolí.  Jezevec se vyskytuje po celé Evropě a Asii.

Jezevec lesní - výška, délka, hmotnost

Jezevec měří průměrně 75 až 98 centimetrů (od špičky nosu po konec ocasu). Výška těla v kohoutku je 30 centimetrů. Samci jezevce váží průměrně 10 až 18 kilogramů, samice 7 až 14 kilogramů.

Potrava jezevců

Jezevec žere skoro vše, od malých savců, jako jsou například králíci, krtci, potkani (převážně jejich mláďata), dále také hmyz, slimáky, žáby. Jeho jídelníček doplňují nejrůznější kořínky, rostliny a bobule.

Rozmnožování jezevců

Páry jezevců si zachovávají věrnost, ale žijí pohromadě jen v době rozmnožování. Doba páření je u jezevců dlouhá, trvá od února do října a vrcholí v srpnu. V té době dochází také k oplodnění, pak následuje utajená březost. Oplodněná vajíčka se zahnizďují v děloze matky teprve v prosinci, takže mláďata se rodí v únoru příští rok. Obvykle se rodí až čtyři mláďata, a to vždy pod zemí ve speciální noře. Zde setrvávají osm týdnů a jsou kojena matkou. Mladí jezevci dospívají ve věku jednoho a půl až dvou let.

Jezevec lesní – ochrana, průměrný věk

Jezevci se dožívají průměrného věku 13 až 15 let. Jezevec vzhledem ke způsobu života a malému významu pro lov není v součastné době ohrožen. Bývá huben jako potencionální přenašeč vztekliny. Jeho přirozenými nepřáteli jsou liška a vlk.

Zajímavosti ze světa jezevců

 

  • Jezevci často obývají své nory společně s králíky nebo liškami.
  • Jezevec má silný, ohebný nos, kterým může hrabat v zemi.
  • Jizvy nad ocasem, jsou znaky k rozlišování jednotlivců a svědčí o nedávném boji o postavení s jiným jezevcem.
  • Jezevec přináší čerstvý materiál do hnízda tak, že pozadu leze do nory a drží materiál mezi předníma nohama a bradou.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.