Ježek a přezimování v zajetí

Blíží se podzim a lidé začínají volat o rady, co s nalezeným ježkem. Jak se o ježka správně postarat? Jak ježka chovat v zajetí? Jaká je jeho strava? Dotazy zodpoví MvDr. Zdeněk Cvrček.
Ježek

Chcete domů ježečka?

Blíží se podzim a lidé začínají volat o rady, co s nalezeným ježkem. „Základní otázkou ovšem je, jak je ježek velký a těžký”, říká MvDr. Zdeněk Cvrček.

Kolik by měl ježek vážit, aby přečkal zimu?

V době prvního sněhu by měl mít ježek asi 750 gramů. Velikost odpovídá zhruba dvěma dlaním. Takový ježek se o sebe sám postará, zaleze si do vhodného zimního úkrytu a hibernuje. Sníží svou tělesnou teplotu, metabolismus a většinu zimy prospí. Pokud dostatečně velkému a silnému ježkovi tuto možnost nedáme, vstupuje do jara s poněkud vyčerpaným organismem. Zcela jiná situace je u malého, nedostatečně velkého a vykrmeného ježečka. V jednom televizním pořadu byl velikostně přirovnán k tenisáku. Ano, takový ježek se bez naší pomoci neobejde.

Jak ježka zvážit?

Pokud si nejsme jisti, ježka zvážíme. Chcete-li to provádět na kuchyňské váze, vřele doporučuji podložit zvíře igelitem a vážit v krabičce. jejíž hmotnost potom odečteme. A pozor, ježek mívá blechy. Je jich obvykle hodně a jsou hladové, rozhodně nepohrdnou člověkem, kočkou, psem, křečkem, morčetem, zkrátka žádný savec není blechám cizí.

Odblešení ježka - ježci netrpí pouze blechama

Pokud chcete ježka odblešit, poraďte se s veterinářem nebo v útulku. Sice ne každý útulek bude schopen a ochoten přijmout ježky, ale určitě vám poradí. Kromě blech trpí ježci vnitřními parazity, a proti nim existují speciální léky. Ty se však nesnášejí s některými léky proti blechám, a to je právě důvod, proč by odblešení a odparazitování vůbec měl provést veterinář a nikoli laik. Navíc veterinář může posoudit zdravotní stav a skutečnou potřebu provést ježka zimou v zajetí. „Skutečně ne každý bodlináč to potřebuje a ti co to zvládnou sami to jistě budou zvládat raději na svobodě”, říká MvDr. Zdeněk Cvrček.

Přezimování ježků v zajetí

Pokud skutečně bude nutno ježka zimovat v zajetí, zapomeňte prosím na klasické obrázky a nenuťte mu ovoce. Ježek je masožravec a hmyzožravec.To znamená, že potřebuje libové maso bez tuku, běžně se totiž živí ponravami, žížalami a slimáky a tuk tráví velice obtížně. „Čili žádné piškoty, žádné mléko, žádná jablíčka”, říká MvDr. Zdeněk Cvrček. Ale můžete mu nabídnout kočičí granule a konzervy nebo vodu. Granule ježkům podávejte pouze čerstvě namočené. Granule je nutno často měnit.

Počítejte s tím, že ježek není příliš čistotný!!!

Ježčí trus páchne jako trus každého masožravce, tak s tím počítejte. Navíc je to noční zvíře (stejně jako kuna), takže představa, že budete mít přítulného domácího mazlíčka v bytě se může změnit v rozčarování, když zjistíte, že přes den se s vámi nebaví a v noci dělá randál. Takže nejlepší je sklep s teplotou sice nad 0°C ale pod 10°C, kde bude mít ježek výběh asi metr na metr, boudičku, seno a listí, maso a vodu. A vaši častou úklidovou službu.

Nebezpečí hrozící ježkům

„Kromě automobilů jsou největším nebezpečím ježků zahrádkáři s pohrabanými zahrádkami”. Když jich je moc pohromadě, nemají se ježci, žáby, užovky, ještěrky atd. ve městech kam schovat. Jednotné městské anglické trávníky se tak stávají z hlediska potřeb přírody pouhou monotónní pustinou. A venkov na tom už dnes bohužel nebývá o moc lépe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies