Hydroizolace od A do Z

Nedostatky v hydroizolaci vedou k vážnému poškození majetku a ke značným finančním ztrátám. Věnujte proto vlhkosti ve svém obydlí náležitou pozornost.

Hydroizolace

Proč budovy izolujeme?

Budovy je třeba izolovat proti zemní vlhkosti, proti dešťové vodě a vůbec proti vodě v jakémkoli skupenství. U bazénů, jímek a podobně je třeba naopak zabránit opačnému pronikání vlhkosti.

Izolace střech a stěn

Izolace budov od spodu samozřejmě nestačí. Ve stěnách dřevostaveb a ve střešních konstrukcích je třeba zabránit kondenzaci vzdušné vlhkosti. Zkondenzovná voda tady může způsobit zvlhnutí dřeva nebo jiných konstrukčních prvků, čímž dochází ke ztrátě tepelně izolačních vlastností, objeví se plísně a konstrukční materiály nakonec degradují. Do stěn a střešních konstrukcí se vkládají difusní fólie, které zabraňují úniku vodní páry či vody do konstrukce.

Na některá místa se používají fólie umožňující odpaření případné vlhkosti. Na teplé, interiérové straně tepelné izolace, nejčastěji hned za pohledovou stěnovou desku, se umísťuje parozábrana. Jejím úkolem je nepropustit vodní páru do izolace. Z druhé, studené strany se umístí fólie podstatně propustnější pro vodní páru. Tyto fólie nepropustí zkondenzovanou vodu ani sníh, ale umožňují výpar vlhkosti směrem ven. Jde o parobrzdy, především pak o paropropustné (difusní) fólie.

Co se týká materiálu, parotěsnou zábranou je nejčastěji plastová fólie, může být ale i plechová, hliníková, silonová, nylonová a nebo asfaltová.

Zemní izolace

Zemní izolace zamezuje prostupu zemní vlhkosti, ochraňuje před volně stékající i tlakovou vodou, zároveň také před plyny. Zemní izolace se používá i při úniku ropných látek. Je vhodná k izolaci jímek, bazénů a zahradních jezírek. Výběr zemní izolace a její aplikace je velice důležitá. Vzhledem k tomu, že se nacházejí ve spodní části stavby, není oprava lehká, pouze v případě razantních zásahů. Zemní izolace lze podle materiálu rozdělit na asfaltovou, dehtovou, hydroizolaci ze syntetických plastů, pryže, kovovou, z jílových hmot nebo ze skla. Rozdělit je můžeme i na základě jejich aplikace. Pak jde o hydroizolacce pokládané za studena, lepené, natavované, svařované, mechanicky připevňované, v případě stěrek stříkané či natírané.

Asfaltové a dehtové izolace

Asfaltové a dehtové izolace jsou nejstarším typem. S dehtem se setkáme už jen při rekonstrukcích na starších stavbách. Asfaltová hydroizolace se dnes těší největší oblibě. Používají se ve formě penetračních nebo klasických nátěrů, asfaltových stěrek či pásů. V případě stěrek a pásů jde o izolace z oxidovaného a modifikovaného asfaltu. Modifikované asfaltové pásy se s oblibou pokládají při izolaci budov proti tlakové vodě. U nás se používají izolační modifikované asfaltové pásy, které mají vrchní stranu opatřenou ataktickým polypropylenem s vysokou tepelnou odolností.

Syntetické fóliové materiály

Syntetické fóliové materiály jsou samostatnou konstrukční vrstvou. Bývají odděleny od ostatních izolovaných částí vyrovnávací textílií. Některé druhy syntetických fólií je možno lepit přímo do asfaltu, ty jsou často využívány při rekonstrukcích střech. Z fóliových materiálů se nejčastěji používají nopové fólie z vysokohustotního polyetylenu. Fólie jsou velice snadno aplikovatelné a odolné vůči agresivním látkám, určeny především k izolaci obvodového zdiva, základů a podlah. Nopové izolace umožňují i odvětrávání pomocí pasivního izolačního systému. Ovšem, nejsou vhodné jako izolace proti tlakové vodě. Fólie z měkčeného PVC jsou poměrně novým materiálem. Lze je pokládat při každém počasí a při nízkých teplotách, stačí i v namáhaných oblastech použít jen jednu vrstvu.

Stěrkové izolace

Stěrkové izolace jsou vodotěsné, vyrobené z tekutých či pastovitých materiálů. Jejich použití je nejčastější u betonových konstrukcí, protože uzavřou jeho povrch, čímž zabrání absorpci vlhkosti. Materiálem pro výrobu štěrkové hydroizolace jsou polyuretany, nenasycené polyestery, akryláty a epoxidové pryskyřice. Ale vyrábějí se také na bázi asfaltu. Nezvyšují pevnost podkladu, jsou tedy určeny pouze pro zlepšení vodotěsnosti. Jejich výhodou je jednoduchost nanášení, není zde nutná výrazná manuální činnost či školení pracovníků. Nevýhodou je náročnost na klimatické podmínky. Teplota během nanášení by neměla klesnout pod 5°C. Povrch před nanášením nesmí být mastný a špinavý.

Další články k tématu:

Zateplení fasád - tepelná izolace

Zateplení oken na zimu

Suchý versus mokrý zateplovací systém

Plastová okna - Chovatelka.cz

Odvlhčení domu - Chovatelka.cz

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies