Odvlhčení domu

Trápí vás vlhko ve vašem domě nebo bytě? Poradíme vám, jak se ho zbavit a jak zabránit recidivě.

Místnost,rostliny

<!-- -->

Jaké jsou příčiny nadměrné vlhkosti?

Vysoká vlhkost se vyskytuje většinou u starších staveb, které proti ní nejsou dostatečně chráněny. Vlhko se do domu může dostat hned několika cestami, nejčastěji ale proniká spodem nebo střechou. V prvním případě (spodní cestou) je velice složité zjistit, kudy vlhko proniká do domu. Rovněž je větší problém u starších domů zajistit trvalé ovlhčení, nicméně i to lze po konzultaci s odborníkem provést.

Byty a domy vlhnou i z důvodu nedostatečného větrání místností. Čtyřčlenná rodina vyprodukuje každý den až 15 litrů vody, která se zákonitě musí někde usadit. Vlhkost se sráží na oknech (mlhavá okna) i na zdech, které se pak začnou loupat a plesnivět. Vzduch v domě nebo v bytě je nutné několikrát denně vyměnit. Větrejte alespoň dvakrát denně po dobu deseti minut všemi okny, důležitý je průvan.

POZOR! Jestliže vám začaly plesnivět zdi nebo nábytek, nikdy plíseň neseškrabujte ani nevysávejte. Spóry plísně začnou létat vzduchem hned, jakmile se plesnivého místa dotknete. Místnost, ve které se plíseň objevila, zavřete a postižená místa nastříkejte prostředkem proti plísni (velice účinné je Savo proti plísni). Počítejte ale s tím, že takový prostředek vám ošetřenou oblast může vybělit.

Plíseň zhoršuje zdravotní stav alergiků nebo alergii může způsobit, dále se může rozvinout astma a chronická rýma. Plíseň může obsahovat i karcinogenní látky.

Jak odvlhčit dům?

Je-li váš dům skutečně hodně vlhký, odvlhčovač nebo časté větrání možná nepomůže tak, jak si představujete. Zde je nutné vyhledat odborníka, který nejdříve zjistí, kudy se voda dostává dovnitř a jakým způsobem zamezit dalšímu vnikání. Opravit narušenou nebo špatně udělanou hydroizolaci ve střeše je jednodušší než provádět opravu izolace ve spodní části domu. Přesto opravu izolace ve spodní části domu provést lze, počítejte ale s tím, že oprava bude finančně nákladná.

Ve spodní části domu se kromě opravy izolace také přistupuje k vrtání otvorů, do kterých se vloží sondy a ty přebytečnou vlhkost absorbují. Po nějakém čase je nutné sondy vyměnit za nové.

Pamatujte, že nejen vaše zdraví a zdi nadměrnou vlhkostí trpí, vlhko se podepíše rovněž na konstrukci vašeho domu, zejména u dřevěných staveb.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies