Hromy, blesky a elektrospotřebiče

Bouřky se teď vesele honí po celé republice a zanechávají za sebou slušnou spoušť. Ač máte dům chráněný bleskosvodem, může se stát, že váš dům před blesky neochrání. Jak tedy zabránit zkáze počítače, ledničky, myčky a dalších užitečných spotřebičů?

Blesk

Blesk jako demoliční četa

Pokud blesk udeří do telefonního nebo elektrického vedení, vzniká v síti přepětí. Míra přepětí je tak velká, že dokáže odrovnat elektrospotřebiče v okruhu několika kilometrů. Je tady jedna jednoduchá rada – vytáhnout elektrospotřebiče ze zásuvky. Pro televizi, počítač a rádio rada celkem dobrá a jednoduchá, ale vytáhnout ze zásuvky ledničku a mrazák nelze.

Dobrá ochrana

Elektrospotřebiče ochrání dobře zvolené zásuvky. Zainvestujte a kupte zásuvky s přepěťovou ochranou. Přepěťová ochrana chrání před výbojem blesku, ale také před jakýmkoli výkyvem v elektrické síti. Přepěťové zásuvky fungují jako bleskosvod, svedou napětí do země nebo do místa, kde nezpůsobí žádnou škodu. Za kolik takovou zásuvku pořídíte? Ceny se pohybují od 200 korun.

Pozor na ledničku a mrazničku

Pokud jde o ledničku a mrazničku zkáza je tady dvojitá. Za své vezme spotřebič i zásoby jídla. Ale pozor! Každá lednice má stanovenou dobu, jak dlouho uvnitř zůstanou potraviny, aniž by podlehly zkáze. Ve spotřebičích je standardní izolace tvořená polyuretanovou pěnou o tloušťce asi pět centimetrů. S takovou izolací vydrží potraviny i dvacet hodin. Ovšem nesmíte každých deset minut otvírat dveře lednice či mrazáku a kontrolovat, zda se už s jídlem něco neděje.

Novostavby jsou bezpečnější

Jestliže máte dům postavený podle normy ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 nemusíte mít s ochranou elektrospotřebičů takové starosti. Norma platí od roku 2009 a podle ní musí mít novostavby nainstalovaný proudový chránič. Jedna část chrániče bývá umístěna do bytové rozvodnice, to znamená k jističům. Odtud chrání vše co je v bytě. Druhá část přepěťového systému je umístěna na hlavním jističi domu.

Hromosvody od A do Z

Prodloužení záruky u domácích spotřebičů

Změna dodavatele elektřiny

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies