Hovawart - strážce dvora

Hovawart má dobré obranářské vlastnosti i bojovnost, je sebejistý a dobře zatížitelný. Hovawart je velmi staré německé plemeno pracovních psů, jehož název pochází z původního středoněmeckého Hova- (der Hof - dvůr) a wart- (der Wächter - strážce).

Hovawart

Hovawart a jeho původ

Hovawart je velmi staré německé plemeno pracovních psů, jehož název pochází z původního středoněmeckého Hova- (der Hof - dvůr) a wart- (der Wächter - strážce). Hovawart je klasický příklad píle německých chovatelů psů, kteří měli ve snaze znovu vytvořit velkého hlídacího psa ze středověku. Skupina nadšených chovatelů shromáždila psy z oblasti Schwarzwaldu a Harzu v Německu a vylepšila je patrně maďarským kuvaszem, německým ovčákem a novofundlandským psem. Tímto způsobem vznikl elegantní pracovní pes, který byl uznán v roce 1936.

Charakteristika a povahové rysy psa

Hovawart má dobré obranářské vlastnosti i bojovnost, je sebejistý a dobře zatížitelný. Má střední temperament a velmi dobrý čich. Je rezervovaný, ale přátelský rodinný pes. Hovawart je velmi poslušný a učenlivý pes, který se velmi dobře snáší s dětmi a ostatními zvířaty.

Hovawart a jeho výška, váha, srst

Průměrná výška hovawarta se pohybuje v rozmezí 63 až 70 centimetrů u psů, u fen 58 až 65 centimetrů. Váha je úměrná výšce, standart FCI váhu neudává. Váha se pohybuje v rozmezí 25 až 41 kilogramů.

Hovawart má dlouhou srst. Srst je lehce zvlněná, přiléhavá a uzavřená s menším podílem podsady. Je delší na hrudi, na břichu, na zadních stranách končetin a na ocasu. Na hlavě a na přední straně končetin je srst krátká. Hovawart se vyskytuje ve třech barevných variantách: černá se znaky, černá a plavá.

Péče o srst hovawarta

Pouze v období línání je nutné denní kartáčování k odstranění uvolněné srsti. Psa koupejte jen v případě nutnosti. Uši psa je nutné udržovat v čistotě, drápky krátké.

Výchova hovawarta

Výchova hovawarta probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Hovawart se dožívá průměrného věku 14 let, ale i déle.

Pohyb psa

Snažte se zajistit hovawartovi hodně pohybu, protože jej potřebuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies