Ginkgo biloba a její pěstování

Jínan dvoulaločný (Ginkgo biloba) je krásný kuželovitý strom se zajímavými listy, který začíná být mezi pěstiteli velmi populární. Jeho listy mají blahodárné účinky na naše zdraví. Návod na pěstování naleznete zde.
Ginkgo biloba

Pěstování Ginkgo biloby

Než začnete pěstovat jínan dvoulaločný (pro zajímavost: jínan řadíme mezi jehličnaté dřeviny), můžete si vybrat ze dvou možností. Buď si můžete vypěstovat strom ze semen a nebo zakoupit již vyklíčenou sazenici v zahradnictví. Pěstování jínanu ze semen je poněkud složitější. Semena je nutné nasbírat v listopadu (je to dvoudomý strom, proto musí být dva jedinci opačného pohlaví vedle sebe, abychom získali kvalitní výsevu schopná semena). Pokud takové semena naleznete, máte z větší části vyhráno.Semena opatrně vyloupněte z jejich obalu a omytá vložte do písku. Přes zimu by se měli semena nechat klíčit v teplotě 2-5 °C. Na jaře vyklíčená semena vložte do hlinitopísčité propustné hlíny. Za 1-2 měsíce by měli vyrůst sazeničky.

Ideální stanoviště pro pěstování Ginkgo biloby

Jínany mají rády stanoviště s dostatkem slunce a prostoru, dobře snáší i zaprášené prostředí dnešních měst. Na kvalitu půdy není jínan nijak zvlášť náročný, miluje lehčí půdy, dobře propustné a zásobené živinami. PH zeminy by mělo být mírně kyselé.

Ginkgo biloba - výsadba a následná péče

Výsadba malých sazenic jínanu se provádí na jaře. Tento strom nevyžaduje žádné zvláštní podmínky pro pěstování. Plně se spokojí s občasnou zálivkou. Ginkgo biloba roste většinou pomalu, průměrně okolo 30 centimetrů za rok (nejvíce v období od konce května do konce srpna). Strom začíná plodit ve věku 35 let, jeden samčí strom stačí pro opylování pěti samičích.

Blahodárné účinky jínanu dvoulaločného

Semena a listy jínanu dvoulaločného (Ginkgo biloby) se již po tisíciletí používají v tradiční čínské medicíně. Sušené listy jsou bohaté na flavonoidy, terpenické laktony, ginkgolidy, třísloviny, mastné kyseliny, organické kyseliny, karotenoidní barviva, steroidní sloučeniny, vitamin C a mnohé další složky. Extrakt z listů má příznivý vliv na krevní oběh a nervový systém.

Sběr a sušení listů

Listy je nejlépe sklízet na konci léta nebo časně na podzim, než začnou žloutnout. Lze je sušit i pro pozdější využití.

Přečtete si také více o Magnólii - soliterním stromu s překrásnými květy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies