Codiaeum variegatum (kroton), charakteristika a základní rady pro pěstování

Codiaeum vyžaduje jasné rozptýlené světlo bez přímého slunce v létě. Nedostatek světla způsobuje ztrátu barevnosti listů. Rostlině stačí běžná pokojová teplota, v zimě minimálně 15°C.
Codiaeum

Codiaeum variegatum (kroton), charakteristika a základní rady pro pěstování

Kroton (Codiaeum variegatum) patří mezi jedny z nejrozmanitějších pokojových rostlin tvarem a barvou svých listů. Do Evropy přicestovalo codiaeum variegatum v polovině 19. století z východní Indie a z Malajsie. Dnes tuto rostlinu najdete téměř v každé domácnosti. Codiaeum vyžaduje jasné rozptýlené světlo bez přímého slunce v létě. Nedostatek světla způsobuje ztrátu barevnosti listů. Rostlině stačí běžná pokojová teplota, v zimě minimálně 15°C. Nižší teploty způsobují u rostliny opadávání listů.

Jak zalévat codiaeum variegatum

V období vegetace tuto pokojovou rostlinu vydatně zaléváme měkkou odtátou vodou pokojové teploty, v zimě zálivku omezíme. V létě rostlině prospívá časté rosení listů i několikrát denně, jinak jsou napadány škůdci a opadají.

Hnojení a substrát

Codiaeum variegatum v době vegetace hnojíme každých 14 dní speciálním tekutým hnojivem pro pokojové rostliny s vyšším množstvím draslíku, v zimě přihnojujeme 1x za měsíc. Rostliny přesazujeme vždy na jaře v případě, že kořeny vyplní květináč. Starší rostliny přesazujeme od března do července, mladší rostliny častěji, starší jednou za dva či tři roky. Kroton vyžaduje lehký propustný substrát. Vhodný je také substrát, který se používá při pěstování fíkusů. Substrát by měl mít pH kolem 6. Směs pro pěstování rostliny se skládá z listovky, drnovky, písku a rašeliny v poměru 2:2:1:1, vhodný je i přídavek jehličnatky.

Množení krotonu

Codiaeum variegatum se množí vrcholovými stonkovými řízky při vysoké spodní teplotě okolo 30°C. Důležitá je také vysoká vzdušná vlhkost až 90%.

Škůdci a choroby Codiaeum variegatum

Codiaeum variegatum napadají svilušky, třásněnky, vlnatka. Mezi časté choroby patří zejména skvrnitost a opadání listů.

Pozor !!! Při řezu vytéká z krotonu mlékovitá šťáva, která je jedovatá. Proto je raději stavíme z dosahu malých dětí a domácích mazlíčků!!!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies