Činčila - jihoamerický hlodavec

Činčila je hlodavec pocházející z Jižní Ameriky, který žije ve vysokohorských oblastech v Andách. Jedná se o zvíře s velkýma ušima i ocasem a s výraznýma očima. Svým vzhledem činčila připomíná veverku.
činčila

Činčila – obecné informace

Rod: hlodavci (Rodentia)
Čeleď: činčilovití (Chinchillidae)
Hmotnost samce: 400 – 500 gramů
Hmotnost samice: 400 – 600 gramů
Délka březosti: 105 – 118 dní
Počet mláďat ve vrhu: 1 – 5
Počet vrhů za rok: 2

Činčila – původ

Činčila je původem jihoamerický hlodavec. V současnosti se vyskytuje ve volné přírodě jen v některých částech chilských And. Domov činčil se nachází v nadmořské výšce 1500 – 2000 metrů v nehostinném prostředí s nízkou teplotou a silnými větry.

Činčila – povaha

Činčila je hodně živé zvíře, které je aktivní zejména ve večerních hodinách. Proto se nedoporučuje mít klec s činčilou v pokoji, kde spíte. Dá se říct, že je k neuhlídání, neustále potřebuje něco ohlodávat a je velmi vytrvalá. Činčila dokáže vyskočit vysoko, rychle běhá, dokáže se nacpat i do mnohokrát menší díry, než je její velikost.

Činčila – vzhled

Činčila je známa svým dlouhým ocasem, velkýma ušima a výraznýma očima. Svým vzhledem připomíná mnoha lidem veverku. Její zbarvení je nejčastěji černé nebo šedé. Velikost činčily je zhruba taková, jako velikost morčete.

Činčila – způsob života

Činčila se dožívá nejvíce 22 let. Je spíše nočním tvorem, takže v noci docela řádí a přes den spí. Činčila není vhodným domácím mazlíčkem pro děti, protože ty jsou zvyklé se s jakýmikoliv zvířaty mazlit, na což činčila není přímo určená. Chcete-li činčilu ochočit, je nutné ji odmalička pouštět z klece. Zpočátku však bývá problém, že se dá těžko chytit.

Činčila – chov

Před tím než si činčilu vůbec pořídíte, zamyslete se nad tím, jestli na ni budete mít dostatek času. Činčily potřebují, pokud je to možné, co největší klec. V opačném případě ji pouštějte vždy večer z klece, aby se na chvíli proběhla. Dále není nejlepší nápad činčilu chovat, jestliže máte nějaké jiné zvíře, jako je pes, kočka, pták či jiný hlodavec. Také si musíte uvědomit, že činčila není zvíře na mazlení a hlazení.

Činčila – potrava

Činčila žere granule určené přímo pro ni a měla by mít neustále přístup k senu nebo trávě. Občas můžete svou činčilu potěšit malým pamlskem. Na pití ji dávejte obyčejnou vodu. Činčila nesmí jíst žádné uzeniny a maso, je výhradně býložravec. Do jídelníčku činčily nepatří pečivo, sušenky, slané pokrmy, čokoláda či mléčné výrobky.

Činčila – nemoci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies