Choroby rajčat – černé skvrny na plodech rajčat
Kateřina Řehořová
19.09.2006
Černé skvrny na plodech rajčat jsou častým poškozením. Černé skvrny způsobují dva druhy onemocnění, které jsou si svými příznaky velmi podobné. Jsou to terminální nekróza plodů a plíseň bramborová, která se vyskytuje také na rajčatech.
Choroby rajčat – černé skvrny na plodech rajčat
Černé skvrny na plodech rajčat, jsou velmi častým poškozením. Černé skvrny způsobují dva druhy onemocnění, které jsou si svými příznaky velmi podobné. Mezi další choroby rajčat patří bronzovitost, plíseň, hnědá skvrnitost a bakteriální vadnutí.
Terminální nekróza plodů rajčat
Terminální nekróza plodů se objevuje převážně u rostlin pěstovaných pod sklem nebo folií (ve sklenících, fóliovnících). Skvrny mají nejprve vodnatý charakter a objevují se u nezralých i dozrávajících plodů kolem čnělky. Později tmavnou až zčernají. Příčinou tohoto onemocnění je nerovnoměrná zálivka a nevyvážený poměr živin v půdě. )
Plíseň bramborová na rajčatech
Častějším onemocněním, které způsobuje zpočátku šedozelené, později tmavé zeleně lemované skvrny, je plíseň bramborová. Mimo plody napadá plíseň bramborová i listy a lodyhy rajčat. Plíseň se objevuje během léta v obdobích dešťových srážek.
Ochrana před plísní a nekrózou rajčat
Ochranou proti plísni bramborové a terminální nekróze jsou účinné, včasné a opakované postřiky fungicidními přípravky Dithane M 45 0,2%, Perozin 75B 0,4% nebo Kuprikol 50 0,6%. Účinnou prevencí, jak se vyvarovat plísni a nekróze rajčat, je nevysazovat rajčata příliš hustě a při zálivce se vyvarovat kropení listů. Mladé sazenice zaléváme jen ke kořenům.
K námětu tohoto článku nás inspiroval náš čtenář.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.8
Počet:
9
Nejlepší:
5
Nejhorší:
2
Diskuze