Pikantní nakládaný česnek
8 větších paliček česneku, 2 snítky rozmarýnu, 1 feferonka, ½ litru slunečnicového oleje.
Stroužky česneku oloupeme a smícháme s rozmarýnem a nadrobno pokrájenou feferonkou. Směs důkladně promícháme a rozdělíme do sklenic. Nakonec sklenice zalijeme olejem a sklenice vzduchotěsně uzavřeme. Naložený česnek necháme přibližně deset dní uležet.
Pomazánka s chilli a česnekem
2 tavené sýry v tubě (100g), 2-3 lžičky másla, 6-7 stroužků česneku, chilli, sůl
Česnek oloupeme a rozmělníme na kaši. Do mísy přidáme tavený sýr, máslo a pořádně promícháme. Dochutíme solí a chilli dle chuti. Pomazánka je výborná na ještě teplém krajíci chleba (upečte si chleba v domácí pekárně, poradíme Vám jak na to).
Studená česneková omáčka
50 g majonézy, 3 lžíce kečupu, 1-2 lžičky worchestrové omáčky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky hořčice (nejlépe plnotučné), půlka citrónu
Do mísy dáme oloupaný a prolisovaný česnek, kečup, hořčici, worchestrovou omáčku, šťávu z půlky citrónu a majonézu. Důkladně promícháme a necháme alespoň 2 hodiny uležet v lednici. Pikantní omáčka se skvěle hodí ke grilovanému a pečenému masu.
Teplá česneková omáčka
40 g másla, 60 g hladké mouky, drůbeží vývar, 3 - 4 stroužky česneku, sůl
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou a částečně drůbežím vývarem. Dobře rozmícháme a dáme vařit. Do dobře povařeného základu přidáme česnek rozetřený se solí. Necháme přejít varem a ihned podáváme. Teplá česneková omáčka je skvělá k vařenému a dušenému masu.
Smetanová polévka s česnekem
0,5 l vody, 1 kelímek smetany na vaření, 1 celý česnek, sůl, kmín, hladká mouka, olej
Hrnec s vodou, 3 lžičkami oleje, prolisovaným česnekem, kmínem a solí necháme cca 10 minut vařit. Poté přidáme smetanu na vaření a ještě krátce povaříme. Pokud je polévka řídká, zahustíme jí lžící hladké mouky. Dochutíme solí dle chuti.
Diskuze