Ať se daří broskvím

Broskvoním se nejlépe daří na středně těžkých půdách se střední zásobou živin a pH pohybujícím se v rozmezí od 6,5 do 8. Vysazujeme je na slunečné, před větrem chráněné stanoviště, které je orientované na jihozápad nebo jihovýchod.

Broskvoň

Vhodné pěstební stanoviště

Při výběru vhodného stanoviště pro pěstování broskvoní bereme v potaz hned několik faktorů: klimatické podmínky, mikroklima stanoviště a také orientaci ke světovým stranám. Nejlépe se jim bude dařit na slunečném stanovišti obráceném k jihu - tedy jihozápadu nebo jihovýchodu. Stanoviště musí být chráněno před větrem, vysadíme je proto v místě, kde se v blízkosti nachází vyšší budova, svahovitý terén a nebo les. Nevhodnými stanovišti pro broskvoně jsou uzavřené údolí a mrazové kotliny.

Pěstební substrát

Broskvoně vyžadují středně těžké, písčitohlinité až hlínité půdy se střední zásobou živin a pH pohybujícím se v rozmezí od  6,5 do 8. Nevhodné jsou trvale mokré, jílovité, studené a nepropustné půdy.

Máte nové stromy - kdy budete sklízet?

Odrůdy broskvoní

  • Ranně zrající odrůdy - Harcot, Harbringer, Teska, Tercie, Duan Yu, Zao Mei, Spring Belle, Spring Lady, Neve, Early Star, Crimson Gold.
  • Středně ranně zrající odrůdy - Telura, Teliesa, Super Queen, Royal Glory, Miss Italia, Fidelia, Ruby Prince, Benedikte.
  • Pozdně zrající odrůdy - Harlayne, Harogem, Venus, Orion, Tardibelle, Symphonie, Sandra, Lucia, Elegant Lady. Top Lady.

Tip:

Pro zahrádku jsou vhodné broskvoně ve tvaru zákrsků nebo čtvrtkmeny s kotlovitou korunou. V horších podmínkách se vedle plošných tvarů osvědčují i volně rostoucí zákrsky broskvoní s kotlovitou korunkou a s kmínkem vysokým cca 50 centimetrů. Mezi odrůdy broskvoní vhodných do nepříznivých podmínek patří: Redhaven, Primisima, Delbart, Kamila, Redwin, Earliglo, Sunhaven, Harbinger, Favotita, Morettini 3Luna.

Máte nové stromy - kdy budete sklízet?

Řez broskvoní

U mladých broskvoní provádíme řez v době rašení, u vzrostlých stromů v době květu. Vlky a zahušťující výhony odstraňujeme koncem června nebo začátkem července. Pokud jsou letorosty slabé a méně plodné, je vhodné přistoupit ke zmlazovacímu řezu (provádí se většinou v intervalu čtyř let). Ve vyšších oblastech lze urychlit vyzrávání letorostů a tvorbu květních pupenů řezem (malým zakrácením všech letorostů v koruně) na konci srpna.

Řez ovocných stromů na podzim a v zimě

Přezimování broskvoní

Během zimního období broskvoně krátkodobě snesou teploty -22 až -25 °C. Plošné tvary broskvoní vysazených u zdi chráníme slaměnými rohožemi. Volně rostoucí broskvoně obalíme rákosem nebo jutovinou. Kmen a kosterní větve je vhodné natřít ochranným nátěrem z vápenného mléka.

Choroby a škůdci broskvoní

Mezi nejčastější choroby broskvoní patří kadeřavost, moniliový úžeh peckovin, broskvoňová čerň, strupovitost. Nejčastějšími škůdci jsou mšice broskvoňová a obaleč jablečný. Více o chorobách a škůdcích broskvoní se dočtete v následujícím článku>

Jarní postřiky na ovocné stromy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies