Americká curl kočka

Charakteristickým tvarem tohoto plemene jsou uši posazené daleko od sebe, zkroucené dozadu a pokryté chomáčky chlupů. Po narození mívá americká curl uši rovné, začínají se jí kroutit až po několika týdnech.
Americká curl kočka

Historie plemene

Americká curl kočka pochází z USA z Kalifornie. Její původ se spojuje s ochočením bezdomovské kočky. Původkyní tohoto plemene je zřejmě kočka s přezdívkou „Sulamifa”, vyznačující se černou hedvábnou srstí a zcela zvláštním tvarem uší. V roce 1981 vrhla Sulamifa čtyři koťata, a dvě z nich měla stejně stavěné uši. V roce 1983 se plemeno americké curl kočky předvedlo v Kalifornii a bylo uznáno v USA. Do Evropy se tyto kočky poprvé dostaly teprve v roce 1995 a zatím nejsou organizací FIFE ani Britskou koordinační radou uznány jako vzácné plemeno kočky.

Charakter a temperament americké curl kočky

Americké curl kočky jsou přátelské,vůči lidem nesmírně vstřícné a velmi pružně se přizpůsobují životním podmínkám. Americké curl kočky vycházejí dobře s dětmi i se psy. Při styku s cizími lidmi nejsou nijak plaché. Kočky tohoto plemene jsou velmi inteligentní, přítulné, temperamentní a hravé.

Srst a péče o ni

Americká curl kočka se vyskytuje ve dvou typech, dlouhosrstém a krátkosrstém. Krátkosrstá americká curl kočka se vyvíjela později, protože původní americká curl byla dlouhosrstá. Srst je hedvábná, načechraná, s minimální podsadou. Barva srsti může být jednotná, želvovinová, kouřová, stínovaná, žíhaná, stříbřitě žíhaná nebo dvoubarevná. Americkou curl kočku postačí jednou týdně vykartáčovat. Vzhledem k mimořádné stavbě těla by měl být podíl bílkovin v její stravě vyšší.

Více k péči o srst čtyřnohých mazlíčků v článku >>

Velikost a hmotnost americké curl kočky

Velikost je velmi malá a váha se pohybuje v rozmezí 2,5 až 5 kilogramů.

Americká curl – zajímavosti

Svoje pojmenování (americký curl) dostalo toto plemeno kočky díky vykroucené vnější straně uší, které dávají americkému curlovi výraz překvapení. Typický tvar uší je pro toto plemeno charakteristický. Uši, posazené daleko od sebe, se kroutí dozadu a jsou pokryty chomáčky chlupů. Po narození mívá americká curl uši rovné, začínají se jí kroutit až po několika týdnech. Tuto zvláštnost uší dědí polovina koček tohoto vzácného plemene. Léčbu onemocnění uší u psů i koček je třeba konzultovat s veterinářem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies