Adenium obesum, charakteristika a základní rady pro pěstování

Adénium je sukulentní rostlina s tlustým stonkem, kožovitými listy a krásnými květy. Dnes se nejčastěji rostlina roubuje na oleandr, aby se urychlil růst a kvetení bylo bohatší. Celá rostlina je velmi jedovatá!!!
Adenium

Adenium obesum, charakteristika a základní rady pro pěstování

Adenium obesum pochází z Arábie a je rozšířeno po celém tropickém pásmu, převážně v Africe. Z části je adénium sukulentní rostlina s tlustým stonkem, kožovitými listy a krásnými květy. Dnes se nejčastěji rostlina roubuje na oleandr, aby se urychlil růst a kvetení bylo bohatší. Za horkých letních dní není potřeba přistínění. Bez slunce se adeniu nedaří a pomalu hyne. Adeniu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 15 – 18 °C jsou pro adenium obesum v zimě ideální. Při nižších teplotách rostlina rychle uvadá. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte adenium obesum na vhodném stanovišti. Adenium obesum je možné také různě tvarovat (např. jako bonsaje). Jsou neobyčejně tolerantní k řezu. Celá rostlina je velmi jedovatá!!! Pro celou čeleď toješovitých (Apocynaceae) je charakteristický bílý rosolovitý mléčný latex, který je jedovatý.

Jak zalévat adenium obesum?

Pěstujeme-li adenium obesum při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Adenium není náročné na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Tuto sukulentní rostlinu zaléváme měkkou, odstátou vodou. Adenium obesum dobře snáší suchý vzduch, rosení teplou vodou mu však prospívá.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro adenium

V létě hnojíme adenium obesum jedenkrát za měsíc polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro kaktusy, rozpuštěného ve vodě. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování kaktusů. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku a cihlové drťi.

Adenium – množení

Adenium množíme z vrcholových řízků, které odebíráme na jaře. Po odběru je nutné nechat řízky jeden naž dva dny zaschnout. Adenium lze také množit semenem.

Jak kvetou adenia?

Tyto sukulenty kvetou růžovobílými květy, které se objevují dvakrát do roka.

Choroby a škůdci kaktusů

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Dále pak také ještě štítenkami a háďátky. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies