Zvlhčujeme vzduch v domácnostech

V zimních měsících trápí mnoho domácností problém se suchým vzduchem, jenž je způsoben vytápěním a nedostatečným větráním místností. Tento problém by se neměl rozhodně podceňovat, nedostatečná vzdušná vlhkost může mít podstatný vliv i na naše zdraví. V dnešním článku si povíme více o zvlhčování vzduchu, vlivu vlhkosti vzduchu na lidské zdraví (a pokožku) a také o speciálních zvlhčovačích vzduchu.

Kapka vody při dopadu

Topná sezóna a suchý vzduch v domácnostech

Topná sezóna je v plném proudu, což poznáme nejenom v panelákovém bytě, kde obvykle bývá přetopeno a velmi suchý vzduch. Optimální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo 45 %. V mnoha domácnostech v zimních měsících ovšem klesá až pod hladinu 20 %, což může být zdraví nebezpečné. V dnešním článku si povíme více o zvlhčování vzduchu, vlivu vlhkosti vzduchu na lidské zdraví (a pokožku) a také o speciálních zvlhčovačích vzduchu.

Suchý vzduch škodí zdraví i pokožce

Prach, bakterie, viry a také výkaly roztočů, jsou vlivem suchécho vzduchu vdechovány do plic (při vlhčím vzduchu jsou zachycovány nosní sliznicí a vydechovány zpět), čímž dochází k přetěžování imunitního systému. Následně dochází k podráždění sliznic a nebo například k dráždivému kašli, který může být počátkem mnohem vážnějšího onemocnění. Suchým vzduchem trpí navíc i vaše pokožka a rty.

Druhy zvlhčovačů vzduchu

Na trhu jsou k dostání různé druhy zvlhčovacích systémů - od nejjednodušíích (zvlhčovače se studeným odparem), přes zvlhčovače s tepelným mikroodparem až po ultrazvukové zvlhčovače. Nejefektnější je samozřejmě ultrazvukový zvlhčovač vzduchu, který vysokofrekvenčním ultrazvukovým oscilátorem vytváří z vody mikrokapičky - takzvanou mlžinu. Ventilační systém mlžinu vyfukuje do místnosti. Výhodou je nejen efektivní zvlhčování vzduchu, ale také malá spotřeba energie a nízká hlučnost. Vodu je potřeba pravidelně vyměňovat, jinak hrozí množení bakterií.

Zvlhčovače se studeným odparem "propírají" vzduch přes antibakteriální filtry, ze kterých se odpařuje voda. Ve vložkách se zachycují nečistoty a minerální látky obsažené ve vodě. Kvůli potenciálním bakteriím nejsou tyto zvlhčovače vhodné pro alergiky.

Zvlhčovače s tepelným mikroodparem zvlhčují vzduch předem připravenou vodní párou, která vzniká odparem v tenké vrstvě na topném prvku. Vodní pára se poté ve zvláštní komoře mísí se vzduchem a ochlazuje se na optimální teplotu. Následně vychází ven z přístroje. Díky tomu, že voda prochází varem, jsou zničeny bakterie a další choroboplodné zárodky, které se mohou ve stojaté vodě rychle množit. Jsou tedy vhodné i pro alergiky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies